Poemul săptămânii: Liviu Antonesei

Liviu Antonesei s-a născut în 1953 la Vlădeni, jud. Iași. A absolvit școala primară, gimnaziul și liceul în Iași, iar apoi a studiat la Facultatea de Psihologie-Sociologie, pe care a absolvit-o în 1976. În studenție ține rubrica de sociologie în „Dialog” (revistă în care debutase la douăzeci de ani) și este redactor-șef adjunct la „Opinia studențească”. Se afirmă în anii ’80 ca unul dintre tinerii scriitori și intelectuali de vârf ai generației sale. Spirit nonconformist și „refuznik”, este șicanat și urmărit de Securitate; de altfel, ridicarea celor douăzeci de scriitori ieșeni (printre care Dan Petrescu, Tereza Culianu, Alexandru Călinescu, Luca Pițu și Antonesei) de către Securitate în dimineața zilei de 18 mai 1983 rămâne un moment de referință pentru mișcările subversive, de rezistență împotriva regimului ceaușist, din „întunecatul deceniu literar nouă”.

Reușește să debuteze spre sfârșitul anilor ’80, când îi apar volumul de eseuri Semnele timpului (1988) și prima sa carte de versuri, Pharmakon (1989), mutilată însă de Cenzură. După 1990, devine lector la catedra de Științele Educației a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde e astăzi profesor universitar doctor emerit. Se afirmă ca cercetător, publicist, prozator și poet, se implică în politică (1993-1998), conduce revista „Timpul” și publică peste cincisprezece volume de studii, eseuri, jurnal, interviuri și proză scurtă. Pe lângă acestea, cărți de poezie: Căutarea căutării (1990), Apariția Eonei și celelalte poeme de dragoste culese din Arborele Gnozei (1999), Apariția, dispariția și eternitatea Eonei (2007). După 2012, în pragul vârstei de șaizeci de ani, începe o perioadă foarte fertilă pentru poezia lui Antonesei, care scoate Povești filosofice cretane și alte poezii din insule (2012), antologia Un taur în vitrina de piatră (2013), Poemele din zorii amurgului, poezii noi 2013-2016 (2016) și, un an mai târziu, o carte de peste 300 de pagini (cu astfel de volume, alții se canonizează și își cam încheie socotelile cu poezia), Opera Poetică (1978-2016) (2017).

Antonesei se dedică în ultimii ani discursului poetic cu nerăbdarea și avântul tinereții necorodate, iar după Opera poetică îi ies Și întunericul nu a cuprins-o (2017), 5 balade rock (2018) și Umbra mării nu este marea (2019), propunând o scriitură narativ-confesivă, directă și dezinhibată, a unui subiect poetic conștient că trebuie să uzeze de arsenalul de tactici și de mecanisme de temperanță a imaginației și a expresiei care-i sunt la îndemână. Astfel, fiind unul dintre 80-iștii (nu mulți sunt cei rămași în cursă) care ating la sfârșitul acestui deceniu deplina maturitate creatoare, Liviu Antonesei poate oferi în continuare surprize notabile.

Mitologie. Eu şi Valeriu Gherghel salvând pescăruşul pentru Andreea Ioana

Astă-vară, noi am găsit pescăruşul căzut între stânci,
noi l-am salvat. Eu şi Valeriu Gherghel i-am curăţat
aripile
de nisip, pietricele şi ierburi de mare.
Noi l-am culcat pe faleză, în paie, noi am suflat ceasuri
întregi peste penele sale,
noi ne-am rugat pentru el.
A doua zi, către prânz, s-a ridicat deasupra noastră,
în cercuri largi, tot mai largi, şi a zburat
înspre mare.
Ne-am lăudat iubitelor noastre, copiilor şi prietenilor
noştri
noi mult ne-am fălit. Aşa am intervenit noi împotriva legii selecţiei
vieţuitoarelor
de pe planeta pământ. Am dormit fericiţi.
Am băut, am iubit, am murit.

Peste veacuri şi veacuri, rasa cea nouă a invadat mările
şi uscatul – uriaşi, albi, cu deschiderea aripilor
de treizeci de metri ; stăpâni ai Universului,
nimic nu le sta împotrivă, moartea, ea însăşi,
speriată fugea…

Obicei curios: la orele cinci după-amiază,
se închină la doi zei de marmură albă, zei pitici,
golaşi, fără aripi, care, odată,
pe o plajă pustie…
Am relatat totul. Am relatat cu precizie totul. Şi nu ne e
teamă.

din Căutarea căutării (1990)

4 Comentarii

  1. super-poem…l-as numi poem de esenta si libertate…

  2. Super-poem…l-as numi poem de esenta si libertate.

  3. netedu adrian says:

    Formidabil!

  4. Mulțumesc frumos, Claudiu. Aproape uitasem poemul acesta care chiar e de demult, mai de demult…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *