Ungurii și insectele

„Ministrul ungar al agriculturii, Sandor Fazekas a tinut un discurs la un forum al agricultorilor in care a sustinut ca, din cauza migrantilor si a lui George Soros, ungurii vor fi nevoiti sa manance scorpioni la gratar cu chili si ca savantii lucreaza la orori gastronomice precum carne clonata din celulele creierului lui Einstein, potrivit index.hu, citat Budapest Beacon. Dupa ce s-a laudat cu eforturile guvernelor Fidesz din ultimii opt ani in domeniul agriculturii, Fazekas a subliniat audientei cat de important este sa cumpere alimente unguresti si a argumentat impotriva alimentelor din surse modficate genetic. Partea cea mai interesanta abia discursului, insa, abia urma, comenteaza Budapest Beacon. Fazekas a inceput sa vorbeasca despre viitor si despre provocarile productiei si consumului de alimente la nivel local si global. El a spus audientei ca, multumita tehnologiei genetice, savantii vor putea sa creeze carne din clonarea celulelor, de exemplu a celor din creierul lui Albert Einstein. Ministrul ungar al agriculturii si-a amintit si ca a auzit despre o echipa de cercetatori care vrea sa produca mancare cu tehnologie de printare 3D. In lumea distopica descrisa de Fazekas, toata lumea va manca insecte, iar gurmanzii vor alege din meniurile restaurantelor scorpioni la gratar cu chili. Discursul ce pare incoerent a capatat brusc sens cand el a dezvaluit ca “planul lui Soros” pune in pericol bucataria ungureasca. “Soros vrea ca ungurii sa manance insecte. Totusi, ungurii nu mananca reptile si insecte”, a spus ministrul, potrivit Magyar Nemzet. Daca un migrant devine vecinul nostru, lucru posibil pentru ca ONU lucreaza la asta, a afirmat Fazekas, atunci obiceiurile noastre culinare nu vor mai fi in siguranta. Cei care vin locuri unde se mananca insecte, a continuat el, vor cere curand ca insectele pentru consum sa fie disponibile si aici, iar marile corporatii le vor satisface cererile. La final, Fazekas a dezvaluit audientei ca cei care investesc in consumul de insecte la Hollywood apartin acelorasi cercuri din Partidul Democrat in care se invarte si George Soros” (Hotnews, 24 februarie 2018).

Fazekas Sandor scrie în ceasurile lui de răgaz savuroase pamflete filosofice deghizate în voluminoase cărți de bucate, încercînd să stabilească la ce sînt buni cîrnații de Gyula pentru progresul spiritual al umanității, cum poate contribui șunca de porc Mangalița la o mai bună înțelegere a societății oboselii a lui Byung-Chul Han, în ce fel schimbă piftia de curcan percepția hegelienilor asupra lumii sensibile, în ce mod contribuie ficatul de gîscă la dobîndirea unei viziuni obiective asupra funcționării unui stat jumătate-birocratic, jumătate-teocratic, ce consecințe produce un consum moderat de gulaș asupra comportamentului moral al occidentalilor, cum poate influența o bucată de doboș cumpărată de la cofetăria Gerbeaud din Budapesta o meditație asupra sublimului estetic, care este relația dintre asceză și nihilism din perspectiva unui individ care mănîncă în fiecare zi doar tocană de miel de Karcag, de ce depinde repulsia unui spirit cartezian pentru calcanul cu găluște sau cum poate fi declanșată reducția fenomenologică de o porție copioasă de clătite umplute cu carne de vițel.

Pentru Fazekas, care nu-și poate închipui viața fără imense fripturi de porc și de vită, fără ciolane și copane tronînd în vîrful mesei, fără tobă și jumări, fără pastramă și mușchi afumat, fără virșli de capră și slănină cu boia, fără miei la proțap și purceluși de lapte rumeniți perfect în cuptoare de dimensiunile unor camioane nemțești, e evident că lumea postmodernă e în pericol să fie luată sub control de exigențele amatorilor de broaște și melci, stridii și raci, cîini și pisici sau, mai rău, insecte și păianjeni, etapă intermediară înaintea insuportabilei dictaturi finale a veganilor care vor îndepărta orice urmă de carne de pe mesele bieților amatori de vreascuri ce vor trăi înainte de ivirea Antichristului. Ba Fazekas nu e deloc sigur că nu se va ajunge chiar la împlinirea fanteziilor periculoase ale imperialiștilor globaliști, care-și vor pune la bătaie toate resursele retorice pentru a-i convinge pe bieții oameni fascinați de tehnologie că pînă și carnea de om are virtuțile sale, iar canibalismul nu e doar o soluție în cazuri de forță majoră, ultima resursă a celor asediați ori rămași între ghețuri, ci chiar o variantă curajoasă de luat în seamă pentru alimentația viitorului și o minunată sursă de proteine.

Fazekas le-a împărtășit apropiaților săi convingerea lui de nezdrucinat că trebuie să ne apărăm identitatea culinară cu arma în mînă dacă nu vrem să sfîrșim ca robi ai broscarilor și devoratorilor de tarantule care ne vor obliga să ne umplem burdihanele cu toate spurcăciunile Pămîntului, renunțînd definitiv la minunatele tocănițe de berbec și la savuroasele fudulii de curcan care ne-au făcut oameni în toată firea și ne-au permis să luptăm cu turcii și cu tătarii, cu austriecii și cu polonezii, cu nemții și cu rușii, cu Dracu și cu Tac-su. Un bărbat adevărat trebuie să roadă carnea de pe oase, să facă grătare cît toate zilele, să pună șunca la afumat în podul bunicilor, să întindă măduva de vită pe pîinea caldă abia scoasă din cuptor, să înfulece metri de cîrnați, să împuște mistrețul și cerbul cu o pușcă veche de vînătoare, să prindă somni, crapi și știuci, să înjure cît e ziua de mare și să asculte meciurile de fotbal din principalele campionate ale Europei pînă i se urăște și simte că are nevoie de cîteva beri care să-l repună pe picioare. Pe urmă, remotivat și plin de energie, poate să se plîngă că viața e un infern, că micile națiuni sînt călcate în picioare de marile națiuni trufașe ale Vestului, că nu există dreptate în lume și că trebuie să nădajduim că lucrurile bune ne așteaptă doar după moarte.

Fazekas e un erou și va sfîrși ca un erou, înfulecînd și iar înfulecînd pînă cînd va pieri de gută.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *