Expoziția „Colecții ale opoziției culturale”: 14 decembrie 2018-14 ianuarie 2019, la Universitatea din București, Facultatea de Istorie

Expoziția „Colecții ale opoziției culturale” își așteaptă vizitatorii între 14 decembrie 2018 și 14 ianuarie 2019 la Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Holul de marmură, Etaj 1, Bd. Elisabeta 4-12, București.

Vernisajul va avea loc pe 14 ianuarie 2018, ora 13:00. Invitat special: conf. univ. dr. Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie a Universității din București.

Expoziția are la bază arhive și colecții din fostul bloc comunist – unele dintre acestea deja cunoscute de public, altele foarte puțin sau deloc cunoscute – și se concentrează pe originile, scopurile, precum și pe contextul politic și cultural în care acestea au fost create.

Vă invităm să vizitați și baza de date care a inspirat această expoziție, accesibilă gratuit în limbile română și engleză la dresele http://ro.cultural-opposition.eu/, respectiv http://cultural-opposition.eu/

Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries, care a  obținut finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020 prin acordul de finanțare 692919.

Opoziţia culturală

Ce relevă materialele păstrate în arhive şi colecţii personale despre opoziţia culturală faţă de regimurile comuniste la aproape trei decenii de la prăbuşirea acestor regimuri? Ce influenţă au avut evenimentele marcante ale perioadei comuniste asupra culturii din acea epocă? Cum s-au întrepătruns diferite şcoli de gândire şi tendinţe culturale sub comunism? Cum ne putem raporta noi astăzi la materialele păstrate în diferite arhive şi colecţii despre cultura alternativă din acei ani? Expoziţia Colecții ale opoziției culturale îşi propune să prezinte sursele documentare create de iniţiative şi activităţi desfăşurate într-un mod clandestin sau într-un spaţiu al marginalităţii sub comunism. Deşi multe dintre aceste surse reprezintă încă părţi vii ale memoriei colective a societăţilor est-europene, altele reflectă iniţiative culturale care au fost date uitării.

Iniţiativa personală, un puternic simţ al comunităţii, precum şi decizia de a asuma riscuri şi responsabilităţi sunt condiţii esenţiale ale schimbărilor politice, dar şi culturale. Expoziţia acordă, prin urmare, o atenţie deosebită iniţiativelor pornite de jos, din societate, care se remarcă prin hotărârea de a urma o cauză, de a exprima solidaritate şi creativitate. Cultura şi politica au fost în mod inseparabil legate în această perioadă şi nu există vreun motiv să încercăm să le detaşăm privind retrospectiv astăzi. Arhivele şi colecţiile ilustrate aici reflectă dinamica culturii alternative în perioada comunistă şi felul în care aceasta era implicată în transformarea societăţii. Aceste arhive şi colecţii reprezintă nu doar adevărate registre ale culturii din acei ani, ci şi valori culturale care continuă să influenţeze societatea astăzi.

Expoziţia defineşte şi prezintă fenomenul opoziţiei culturale într-un înţeles foarte larg. Panourile expuse au la bază documentarea în arhivele unor instituţii, dar şi în colecţii personale. Conceptul expoziţiei a pornit de la dorinţa de a prezenta publicului cum variatele materiale, care reflectă activităţi de opoziţie culturală sub comunism, au devenit colecţii, cine a jucat un rol activ în acest sens şi de ce?  De asemenea, expoziţia îşi propune să reconstituie procesul prin care aceste materiale au devenit parte sau au fost excluse din narativele istorice dominante şi din memoria colectivă a societăţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *