ROST prin țară

Fotograful Răzvan Voiculescu va lansa albumul de fotografie și filmul „ROST. 12 Hotare” într-un turneu în țară în perioada 5 – 15 martie. Albumul este piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) și  „Dor de ROST” (2015).

Luni, 5 martie, de la ora 17:00, va avea loc evenimentul de lansare din BAIA MARE, la Biblioteca Județeană Petre Dulfu. Gazda evenimentului va fi profesor Ioan Marchiș, iar invitații speciali ai serii sunt tinerii Păstrători de ROST Patricia Tăut, Ligia Bodea și Răzvan Roșu. Acesta din urmă va susține și cu un scurt recital de muzică tradițională la fluier și voce.

Marți, 6 martie, va avea loc lansarea din CLUJ, de la ora 19:00, la Charlie Pub. Invitații vor putea afla povestea tinerilor Păstrători de ROST Patricia Tăut, Iosif Ciunterei și Ligia Bodea, iar seara se va încheia cu un scurt recital de muzică tradițională la fluier și voce susținut de Răzvan Roșu. Gazdele evenimentului vor fi Dinu Criste și Horia Șimon.

Marți, 13 martie, va avea loc lansarea din IAȘI, de la ora 18:00, la Hotel Moldova. Gazda evenimentului este profesorul George Bondor. 

 

Turneul se încheie pe 15 martie cu lansarea de la SUCEAVA care va avea loc la Auditorium Joseph Schmidt începând cu ora 17.00.

În cadrul evenimentelor se va proiecta scurtmetrajul documentar „ROST. 12 Hotare”, produs de Ana Maria Pîrvan și Răzvan Voiculescu.

ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei și conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, cule și conace părăsite care se încăpățânează să „supraviețuiască” deși au fost demult abandonate, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice.

Albumul vine la pachet atât cu un DVD cu filmul (documentar scurt metraj), cât și cu o hartă artizanală care reunește locațiile tuturor „Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume astfel încât, cei care își doresc, să poată descoperi zone din România unde meșteșugurile încă se mai păstrează.

„Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecție de fotografii de compoziție, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului” Răzvan Voiculescu – fotograf

Trilogia ROST a avut ca temă principală ideea unei lumi aflate la apus și faptul că în satele şi „târgurile” mici din România majoritatea meşteșugurilor dispar, iar odată cu ele, și crezul și cutumele satului tradițional. Răzvan Voiculescu a vrut să surprindă ideea de ROST pe care o reprezintă păstrătorii de tradiții, de care auzim din ce în ce mai des ca fiind ultimii de acest fel: „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”.

Însă această trilogie se termină într-o notă pozitivă, cu exemple de „Păstrătorilor de ROST” tineri care duc mai departe povestea meșteșugurilor învățate. Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de eroi autentici, umani, plini de povești.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *