Doza de educație juridică

A: – „Hai, noroc! Ți-ai luat doza?”

B: – „Salut, salut! Ce doză?”

A: – „Cum ce doză? Doza de EDUCAȚIE JURIDICĂ!”

B: – „Pffff….! Nu. Ce e asta?”

A: – „E un produs marca EDUIURIS, fabricat de VeDemJust și recomandat de judecătorul Danileț”.

B: – „Habar nu aveam! Și ce conține?”

A: – „Pastile cu drepturi și principii, îndatoriri și obligații, legi și justiție.”

B: – „Aha, tare! Și?! Merge?”

A: – „Măi, tu crezi că eu vorbesc aiurea?! Efectul este garantat: o să îți cunoști drepturile, deci vei fi mai bine protejat și o să înțelegi cum e organizată societatea și funcționează statul ăsta. Fără să mai ai nevoie de opinia nu știu cărui părerolog.”

B: – „Auzi! O să-mi crească și…?”

A: – „Da, măi, o să îți crească și civismul. După câteva doze vei ști toate mecanismele democrației participative.”

B: – „M-ai convins: încep de azi! Unde zici că se găsește?”

A: – „Pe FACEBOOK!!! Vezi că s-a făcut coadă, deja! Îți spun cum să faci: caută contul „educație juridică”. Ah, da, și nu uita să dai follow pe Instagram și Twitter!”

B: – „Bun, trebuie ceva rețetă?”

A: – „Nu, căci se elibereză fără vreo prescripție. Știi vorba aia… „A good reading a day keeps the doctor away”?!

B: – „Eu nu știu din astea…Auzi, cât costă?

A: – „Un like J și o promisiune: că le vei spune și altora să își ia doza de educație juridică!”

B: – „Ok, mă bag. Cum ziceai că se administrează?”

A: – „Câte o doza de trei ori pe săptămână: lunea, miercurea și vinerea. Seara, înainte de culcare.”

B: – „Gata, frate! Mulțam!!”

A: – „Să-mi spui cum te simți după prima lună! Baftă!”

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție lansează în cadrul proiectului EDUIURIS un nou program: „Doza de educație juridică”.

 DOZA DE EDUCAȚIE JURIDICĂ constă in postări simple, de 2-3 paragrafe, ce au legătură cu individul, statul, legea, libertatea și justiția.

Postările vor fi făcute începând cu data de 5 februarie 2017 de trei ori pe săptămână pe conturile de Facebook, Instagram și Twitter ale proiectului „EDUIURIS-educație juridică” dezvoltat de asociația VeDemJust. De asemenea, postările vor fi urcate pe site-ul www.educatiejuridica.ro la rubrica „Doza”.

Postarea „Știati că…?” apare lunea și stârnește curiozitatea cititorului asupra unei chestiuni mai puțin cunoscute din domeniile arătate mai sus.

Postarea „De reținut” apare miercurea și fixează cunoștințele cititorului în legătură cu postarea de luni.

Postarea „Justiția a decis” apare vinerea și relevă un caz practic soluționat de instanțele judecătorești, parchetele, Curtea Constituțională sau o curte internațională de justiție în legătură cu postările din săptămâna respectivă.

Informațiile sunt furnizate în mod succint, dar pe limbajul cetățeanului obișnuit, care are cunoștințe minime în domeniul civic-juridic.

Asociația VeDemJust este înființată în anul 2016. Membrii săi sunt tineri juriști; unul dintre fondatori este judecătorul Cristi Danileț. Scopul ei este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Organizaţia se dorește a fi un think tank pentru întreg sistemul de justiţie, pornind de la învăţământul juridic, continuând cu instituţiile juridice şi terminând cu profesioniştii care îşi desfăşoară în mod direct sau sunt auxiliari în sistemul de justiţie. Asociaţia desfăşoară acţiuni de tip watchdog alertând decidenţii, sistemul şi opinia publică cu privire la chestiunile ce intră în sfera sa de activitate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *