La dentist

La dentist 1Mersul la dentist în Canada e altfel decât mi l-am închipuit. Credeam că dacă ai o carie, te duci la dentist şi ţi-o plombezi. Nici pe departe. Dentistul e, în lumea capitalistă, un abonament pe viaţă. Se vizitează de două ori pe an în cadrul programului de prevenire. Se previn simultan şi cariile pacientului, dar şi falimentul dentiştilor.

Cu alte cuvinte, un dentist întruneşte trei persoane: doctorul stomatolog, expertul financiar al afacerii sale și, foarte important, propriul salesman al firmei. În sistemul canadian, companiile de asigurare decontează sumele cu care dentiştii încarcă nota de plată, conform unui cod. Cea mai curentă operaţie este curăţirea pietrei depuse pe dinţi, care, făcută la interval de şase luni, este decontată de către asigurări. O curăţire mai frecventă nu este rambursată și pacientul pierde bani, una mai rară atrage diminuarea câştigului anual al dentistului. Iar acesta, când îl are pe pacient pentru scoaterea tartrului, îşi caută de lucru şi pe la plombe! Cu cât îşi găseşte mai mult de lucru, cu atât câştigul anual e mai mare. Şi, sub deviza profesionalismului, găseşte tratamente preventive care să evite catastrofe ulterioare. De aceea, el duce o adevărată muncă de lămurire, până când obţine aprobarea ta. Aşa e într-o ţară liberă, nimic nu se face fără consimţământul tău, după care devii tu însuţi răspunzător de consecinţe.

Operaţia de curăţire presupune scoaterea tartrului depus la baza dinţilor. Este tratat cu duşmănie de unii dentişti, care îl râcâie cu o plăcere aproape sadică. Când am îndrăznit odată să mă plâng de durere, mi s-a ripostat că, făcută la stilul profesional, e normal ca această operaţie să-mi producă un lejer disconfort pentru vreo două săptămâni. Personal, mi s-a părut procedeul cam barbar, dar m-am supus disciplinei continentului. În plus, această veşnică goană după sărmanul tartru mi s-a părut o imensă risipă de material! Am făcut o socoteala: cât tartru se scoate anual, pe tot continentul nord american, din escavatul sârguincios al dentiştilor? Eliminând bebeluşii şi pe cei cu dantură falsă şi considerând că la o şedinţa se elimină maximum 0.5 g de tartru, am ajuns la concluzia că se strâng cam 150 tone de rocă dentală pe an, care se aruncă! Sper ca în curând să-i vină cuiva ideea reciclării lui.

La dentist 2Pentru a-ți alege dentistul, fie te bazeazi pe recomandarea prietenilor, fie consideri apropierea de domiciliu. La Montreal, am abordat un dentist recomandat de prieteni și de la prima vizită am fost plăcut impresionată: sala de aşteptare era confortabilă, cu un radio la care cânta muzică clasică și multe reviste. Nu mi-a trecut prin cap că acest lux se va oglindi în preţ, din care numai strictul necesar este decontat de societatea de asigurare. Aveam să aflu acest amănunt mai târziu. Când mi-a venit rândul, exact la ora stabilită, am păşit în cabinet şi am fost întinsă pe un fotoliu. Dentistul lucrează aşezat pe un taburet, iar tu îi vezi figura peste tine. Vorba vine i-o vezi, de fapt eşti orbit de o lampă ca cele din sălile de chirurgie, destinată să-ţi lumineze dinţii. Faptul că lumina îţi intră şi în ochi e un bonus! Asistenta îţi pune o babețică de hârtie, iar dentistul, după ce schimbă două vorbe cu tine, începe lucrul.

Dentistul din Montreal era o persoană cultivată. Când mi se adresa înainte de a începe tratamentul, aveam posibilitatea să răspund. Dimpotrivă, în timp ce-mi lucra, răspunsurile mele erau invariabil ahaaa, ohoo, sau alte sunete onomatopeice. Poate că nu îi plăcea să fie contrazis, mi-am spus, de asta prefera pacienţii în postura imposibilităţii de a replica. Avea un fel dur de a lucra, care producea dureri, dar eram mulţumită gândindu-mă că acesta era un semn de profesionalism.

Când m-am mutat la Toronto, mi-am ales un cabinet aproape de casă, cu un dentist foarte vorbăreț: ori spune bancuri, ori povesteşte, fără întrerupere, romane sau filme. Ca să zic aşa, utilizează genul epic, ceea ce e practic, pentru că n-ai nevoie, ca pacient, să-i răspunzi. Este un om delicat; când te doare, încetează instantaneu lucrul în acea zonă. Munca lui de lămurire este blândă, consecinţele, dacă nu-i urmezi sfaturile, nu sunt catastrofale şi are un tarif normal, întreaga sumă fiind decontată de compania de asigurări. Una peste alta, îmi place. Dar, cum ştiu că perfecţiunea nu există, mă întreb care dintre cele trei funcţii – doctor stomatolog, expert financiar, sau salesman – e deficitară la dentistul meu?

(Din volumul „Gânduri printre rânduri”) Desene: Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *