INFO: Octavian Paler – Eul detestabil

„In prima ei forma, aceasta carte se chema Un muzeu in labirint. Revazind-o, i-am schimbat si titlul, permitindu-mi sa dau ironiei lui Pascal, «le moi est haissable», un inteles melancolic.
Ce inseamna «normal» in arta? Fata de «normal», soarele lui Van Gogh este prea mare si prea galben; umbrele lui Caravaggio sint prea brutale; muschii statuilor lui Michelangelo, prea vigurosi; bataliile lui Delacroix, prea somptuoase; Rafael e prea pur; Rubens, prea opulent; Velázquez, prea calm; Goya, prea crud. Si unde merg femeile dansind, ca la Botticelli? Unde sint caii albastri ca la Gauguin? Courbet exclama zeflemitor: «Daca vreti sa va pictez ingeri, aratati-mi-i!». Fraza nu era totusi decit o bravada a maestrului din Ornans. El insusi stia, desigur, ca pictura Renasterii e plina de ingeri pe care nimeni nu i-a vazut si de paradise in care nimeni n-a locuit. Pictorii au inchis uneori ochii pentru a vedea mai bine…”

-Octavian Paler

eul

Cîteva fragmente din această carte pot fi citite aici!

Un comentariu

  1. Asta e tipul de intelectual roman batos din categoria borsul romanesc n-o fi cel mai bun din lume, dar e cel mai bun ca e al nostru (o categorie foarte larga in lumea mica care e Romania!), cu ifose si turma de fani gata sa-i faca statuie din viata etc dar gandire de balta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *