Cioran şi muzica

Muzica este una din referințele esenţiale în viața şi opera lui Cioran. O prezenţă constantă, inalterabilă. De la prima până la ultima sa carte, Cioran dedică muzicii pagini exaltate, judecăţi fără recurs, sintagme inspirate. Filozofia însăși, sustrăgându-se oricărui sistem, se acordează muzicii, deopotrivă ontologic și epistemologic.
Antologia urmăreşte aşezarea „fragmentelor muzicale“ din opera lui Cioran într-o carte care să-l fi putut tenta pe autorul Tratatului de descompunere, lectură în cheie muzicală a disperărilor și scepticismului lui.

Selecţia textelor care compun această antologie a fost făcută de fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran.

cioran muzica

„Deşi filozof care se exprimă exclusiv prin formula plastic lapidară a fragmentului, deşi constant refractar oricărei sistematizări conceptuale, Cioran dă cărţilor sale o unitate detectabilă, ce-i drept, mai curînd în subtext decît în text. Vreau să spun că există un sunet fundamental al fiecărei cărţi, evanescent odată ce-l cauţi în litera cuvintelor. Şi totuşi inconfundabil.”, notează Vlad Zografi, cel care îngrijeşte ediţia a doua a acestei antologii.

Cîteva pagini din carte pot fi citite aici! 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *