Lucian Boia şi strania istorie a comunismului românesc

În luna mai, Lucian Boia va publica Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe) 

boia nou

„Comunismul a pierdut partida. Comuniştii însă au câştigat-o. E ca şi cum întreaga poveste a comunismului n-ar fi avut alt rost decât acela de a înlocui o clasă dominantă prin alta.
Nici un experiment comunist – cel puţin în peisajul european – nu a fost atât de «special» şi cu evoluţii atât de neaşteptate şi de «divergente» precum comunismul românesc.
Se va vedea cum ţara cu cei mai puţini comunişti a devenit ţara cu partidul comunist cel mai numeros (în termeni relativi); cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a comunizat în profunzime, până într-atât încât s-a despărţit mai greu de comunism ca oricare alta; cum, virulent antinaţional într-o primă fază, comunismul a sfârşit prin a deveni ultranaţionalist; cum s-a inventat în România comunismul dinastic, fără echivalent în Europa şi comparabil (fără a-şi pierde nota de originalitate) doar cu regimul din Coreea de Nord; cum România, după ce ani de zile părea a fi societatea care s-a opus cel mai puţin regimului comunist, s-a ridicat împotriva lui Ceauşescu printr-o revoluţie sângeroasă (singura de acest gen în spaţiul comunist) – împotriva lui Ceauşescu, dar nu neapărat şi împotriva alcătuirilor comuniste: într-adevăr, pentru ca paradoxul să fie complet, cea mai violentă revoluţie «anticomunistă» s-a prelungit prin cea mai lentă şi mai incompletă desprindere de comunism!
Toate aceste paradoxuri au o explicaţie. Sau şi-o caută. E ceea ce-şi propune cartea de faţă: dincolo de simpla descriere, o interpretare a fenomenului comunist românesc.“

apreciează profesorul Boia.

Cîteva fragmente din această carte pot fi citite aici!

Un comentariu

 1. Din ce am citit pana acum este o dezvoltare a ceea ce a scris deja in ” De ce este Romania altfel”.
  La vremea cand a aparut cartea sus mentionata, in urma numeroaselor critici, domnul Gabriel Liiceanu a dat cel mai concludent raspuns: nu e chiar citat dar l-am inteles cam asa … ” e ca atunci cand in urma unor investigatii medicul iti spune ca ai anumite probleme de sanatate. Depinde de tine daca vrei sa ti le rezolvi sau vrei sa le ignori”.
  Stiu ca pare aberant, dar ce ar fi daca in loc sa-ti spuna „daca nu te tratezi vei avea serioase probleme”, ti-at spune „daca le vei trata vei putea alerga, merge pe munte, innota…etc”.
  Daca domnul Lucian Boia ar spune ” daca le tratezi vei alerga, vei juca fotbal cu copii, vei innota… etc”.
  Daca ar inchipui o antiteza intre ce ar fi fost o Romanie cu Regele, cu Ratiu sau altii, in loc de Ion Iliescu, Nastase sau altii.
  Stiu ca pare aberant, dar cred ca domnul Boia ar putea inchipui asta. Are datele necesare. Chiar daca ” viitorul nu-i apartine!”.
  Poate constiinta e mai bine stimulata daca spui ” daca vei constientiza ce iti spun iti va fi mai bine” decat ” daca nu vei constientiza va fi rau!”.
  Poate e o prostie spusa de un diletant, dar poate nu lipsita de sens!
  Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *