Joaca „de-a amintirile”

Cine nu ştie că obiectele sunt martorii amintirilor noastre? E interesant faptul că ne plictisim repede de un obiect nou, dar amintirea lui rămâne în noi multă vreme!

A circulat la un moment dat pe Internet un montaj cu fotografii de obiecte din anii comunismului. Toţi nostalgicii (nu după comunism, ci după propria lor tinereţe) se desfătau cu această joacă, „de-a amintirile”.

Am găsit în Toronto un magazin rusesesc numit „Kalina”, în care, intrând, nu numai că m-am uitat, am pipăit şi mirosit toate mărfurile, cufundandu-mă în memoriile senzoriale  provocate de jocul „de-a amintirile” în care m-am lǎsat antrenată, dar m-am şi intrebat dacă proprietarii care importă mărfurile din Rusia nu joacă ei înşişi acelaşi joc importând acele obiecte – din alte locuri şi alte timpuri – în Canada de azi!

IMG_0194

Enumerarea exponatelor dǎ o idee asupra magazinului: bidoane de aluminiu mici, mari, uriaşe, cratiţe şi oale emailate, matrioşka de toate dimensiunile şi culorile, basmale cu franjuri, papuci de pâslă, cizme, pleduri gri, capoate de finet, şepci cu stema sovietică, mănuşi de lână cu un deget, căciuli de blană cu urechi, paltoane de postav, prosoape, cuverturi, huse, pantaloni bărbăteşti, fuste groase, păpuşi în costum naţional rusesc, samovare, pahare de ceai cu suport metalic, izmene de finet, ciorapi lungi tricotaţi, şosete de lână, cearceafuri plic apretate, chiloţi de damă de finet, cu picior (aşa-numiţii, pe vremuri, „moartea pasiunii”), străchini de aluminiu, ligheane mici, mari şi uriaşe, ibrice, ceainicuri, servicii de ceşti şi farfurii, bijuterii şi multe altele. Mărfurile se vând la un preţ ridicat, justificat de costul transportului lor din Rusia în Canada. Şi mă întreb, nu e însăşi ideea importului lor asociată ideii jocului „de-a amintirile”?

Desigur că m-am oprit şi eu, fascinată, în faţa fiecărui obiect şi chiar mi-am cumpărat vreo două. Şi, a propos de întrebuinţări, am privit îndelung unele obiecte, cum ar fi de exemplu un bidon mare de aluminiu, ca cel în care ne aducea pe vremuri lăptăreasa, zilnic, lapte. M-am întrebat la ce ar putea folosi azi un asemenea bidon? Sau, un lighean mare, ca acela în care se spălau vasele şi rufele pe vremuri, în ce scop ar putea fi acum  întrebuinţat? Cine ştie la ce or fi fǎcând -poate fermierii- cu ele!

IMG_0205Privind îmbrăcămintea exupusǎ, iarăşi m-am mirat: se găsesc în Canada articole de lenjerie de la cele mai groase la cele mai subţiri, la preţuri convenabile şi care, în plus, se pot spǎla la maşinǎ!. Ca să nu mai spun de paltoane sau fuste groase, care sunt aproape ieşite din uz! În Canada, când e foarte frig, se poartă o şubă cu glugă, iar femeile au adoptat cu mare entuziasm moda pantalonilor. Fustele şi rochiile se îmbracă numai la ocazii, iar atunci nimeni nu poartǎ sub ele  ciorapi de lână, ţărăneşti, sau lenjerie de tip „moartea pasiunii”!

IMG_0195

Şi totuşi, dacă magazinul „Kalina” aduce aceste mărfuri, e sigur că ele se vând, altfel ar da faliment! Întrebarea mea este: cine le cumpără la asemenea preţuri? Numai nostalgicii? Poate cǎ unele din obiecte nici nu sunt  întrebuinţate, ci păstrate doar ca decor sau ca ancorare în tinereţe, când omul le folsea vrând-nevrând, fiind singurele care se găseau. Valoarea lor atunci era de a asigura supravieţuirea. Dar ele sunt şi astăzi un suport al vieţii. În trecut, ele erau singurele mărfuri  disponibile, în schimb tinereţea oferea timpul, care atunci părea infinit. Astăzi şi aici, omul are tot ce-i trebuie, dar timpul rămas e altul. Şi pentru a-şi păstra iluzia timpului pe care-l avea când era înconjurat de aceste lucruri, se complace cu infensivul joc „de-a amintirile”, în care, de fapt, toţi ne regăsim gusturile şi mirosurile din copilărie, culorile şi farmecul obiectelor decorative şi de uz casnic din tinereţe.

Aş fi luat cu mine tot magazinul, strălucirea, culorile şi textura materialelor pe care le-am privit, mirosit si pipǎit m-au sedus. Cum n-am loc în casă pentru toate, când vreau sǎ opresc timpul, fac  o vizită la magazinul „Kalina”, cel mai grozav loc al amatorilor jocului „de-a amintirile”…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *