„Aprilie dimineaţă”, piesa care a sfidat cenzura

Teatrul Nottara vă aşteaptă vineri, 26 martie, la Cercul Militar Naţional, la spectacolul „Aprilie, dimineaţa” de Mihai Ispirescu, regia: Diana Lupescu, cu o ofertă specială: 2 bilete la preţ de 1.

Aprilie_dimineaaActorii Mihai Marinescu, Lucian Ghimişi, Dan Clucinschi, Ada Navrot, Raluca Tiţa ne prezintă o adaptare modernă a piesei „Aprilie, dimineaţa”, despre o încercare a umanităţii de a căpăta personalitate, respectiv de a face pasul dificil de la stadiul de masă uniformizată (mulţime) la valoarea individuală. Deşi este o comedie, spectacolul are puternice accente satirice şi transmite un mesaj pătrunzător: “Oamenii nu sunt doar o statistică”.

Statistica, o mare seacă fără oameni!

Cine ar fi crezut că o cifră fictivă la Serviciul de statistică va declanşa un fenomen cel puţin bizar? Un suflet, încă nenăscut, dar raportat la recensământ, se instalează într-un oarecare William Georgescu. Vrea să afle dacă viaţa merită trăită, iar această responsabilite pică pe umerii şefului George Berzea şi a statisticianului Tică Stroescu. Ei răspund în faţa instituţiei, a colectivului şi a întregii ţări de buna şedere în prezent a Viitorului. Trebuie să îl convingă pe Nenăscut că vremurile sunt prospere, viaţa e frumoasă şi tot omul e fericit, deci că merită să se nască pe plaiurile României.

Singura problemă este sus numitul Georgescu – un individ necorespunzător standardelor. În ajutor este chemată abila doamnă Aspasia. Experienţa (este de trei ori văduvă) o recomandă pentru rezolvarea situaţiei. Va reuşi oare să îl facă pe acesta un „element de răspundere” al societăţii?

Individul primeză în faţa masei!

După o odisee a cenzurii, pe care a parcurs-o cu temeritate, textul se reîntoarce sub titlul original, Aprilie, dimineaţa, în teatrul în care a cunoscut succesul înainte de Decembrie 1989. Diana Lupescu, împreună cu dramaturgul Mihai Ispirescu îşi propun să actualizeze piesa, în cadrul programului Piese vechi, în haine noi.

„Într-o echipă de excepţie vom încerca să vă spunem toate aceste lucruri cu umor, cu durere, cu subiectivism, cu îngrijorare, ca un semnal de alarmă: OMUL, de care facem caz cu toţii, OM nu eşantion, nu un număr în statistici, mai există?”, mărturiseşte regizoarea Diana Lupescu.

Biletele la preţ special pentru reprezentaţia din 26 februarie 2016 pot fi cumpărate de la Agenţia de bilete din Bd. Magheru nr 20 (program: zilnic, între orele 10:00 – 20:00), şi online, pe: https://ove.ro/organizatori/teatrul-nottara-b893q6g (ove.ro adaugă propriul comision de vânzare de 6%).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *