Dumnezeu în vizită la Freud?

Există, răspândite prin lume, câteva sute de definiții ale genocidului. La fel există și felurite nume pentru Dumnezeu, desprinse din panorama memoriei sau a imaginației, care ne apropie de ceea ce denumim cu respectuoasă angoasă: divinitate, providență sau sacralitate.

Câteodată imaginația este mai puternică decât existenţa obiectivă și percepția realităţii cade pradă unor plăsmuiri fantasmagorice. În definitiv nu Sigmund Freud, inventatorul psihanalizei, a accentuat faptul că omul visează, pentru a evada din lumea înconjurătoare? N-avem nici o șansă să câştigăm un război cu Freud sau cu imaginația noastră, prin urmare trebuie să-i dăm crezare omului cînd spune că suntem vulnerabili în miezul nostru ideatic. Putem trăi și cu asta!

Ateismul, un război mascat cu Dumnezeu, pentru absența sa din inimile oamenilor

Oare putem câştiga un război cu Dumnezeu sau oameni sunt făcuţi să luptele doar între ei? Se coboară divinitatea la cele făcute de om pentru a îndrepta lucrurile sau se mulțumește să privească atemporal peste toate, invocând înţelepciunea ca formă supremă de non-implicare în mecanismul fin și subtil prin care se conduce universul. Ateismul până la urmă poate fi un război cu divinitatea pentru absenţa sa din inimile oamenilor. Cine se face vinovat de lucruri profund detestabile se pitește de obicei într-un colț și așteaptă înfrigurat deznodământul. Iar nouă ne este frică să ne implicăm. Nu trebuie să găsim sute de Dumnezei sau să născocim mii de explicaţii ale faptelor noastre. Când ne dăm demisia din viața fără să murim, ne exilăm, de fapt, în propriile minți, permițând celor mai realiști dintre noi să-şi joace partitura. Așa apar genocidurile! Şi din neimplicarea noastră!

Speranța moare ușor sub talpa istoriei

Alexandru_Repan_Cristian_Nicolaie_Vizitatorul_2Spectacolul Vizitatorul este o istorisire a căutării și a fugii de tine însuți în vertijul marilor lupte istorice pentru putere. Ce loc mai are Dumnezeu în acest peisaj, ce rol mai are intelectualul creator când valoarea este persecutată și cine mai poate spune ce este rău și ce este bine când somnul rațiunii se transformă în coşmar. Şi toată umanitatea orbecăiește! Actorii Alexandru Repan, Mircea Andreescu, Crenguța Hariton și Cristian Nicolaie ne vor picta un tablou al decadenței morale, care nu merită uitat prea ușor de istoria recentă.

Povestea descrie un episod al nefastului an 1938, când Al Treilea Reich se afla în plină ascensiune. Persecuţiile împotriva evreilor se înmulţesc şi devin din ce în ce mai agresive. Molima urii cuprinde liniştitele oraşe europene şi îmbolnăveşte de nesiguranţă lumea întreagă. Austria este şi ea cuprinsă de teroare, dar celebrul psihanalist Sigmund Freud refuză să îşi părăsească reşedinţa. Se încăpăţânează să nu recunoască ameninţarea care se iveşte la orizont.

Vizitatorul este doar misterios sau este misterul însuși?

Într-o noapte înstelată, străzile Vienei sunt cutremurate de cântecele soldaţilor germani şi strigătele îngrozite ale cetăţenilor doborâţi de pumnii acestora. Anna Freud este luată de Gestapo din propria casă. Freud, tatăl său, rămâne singur, aşteptând întoarcerea ei. Dar în cabinetul său apare un necunoscut bizar. Cine este acest vizitator neanunţat? Un nebun în căutarea unei salvări? Poate este un prieten la nevoie?… Sau este Dumnezeu Însuşi?

Regizorul Claudiu Goga construieşte spectacolul pe tensiunea dialogului dintre cele două personaje – joc al îndoielii şi al dezamăgirii, al incertitudinii, unde singura scăpare este speranţa – în interpretarea a doi mari actori: Alexandru Repan şi Mircea Andreescu.

Spectacolul Vizitatorul va avea loc pe 14 februarie 2016, de la ora 19:00, la Institutul Maghiar Balassi (Strada Gina Patrichi nr. 8).

Biletele pot fi cumpărate de la Agenţia de bilete din Bd Magheru nr 20 (program: zilnic, între orele 10:00 – 20:00), cât şi online, pe: https://ove.ro/organizatori/teatrul-nottara-b893q6g şi www.eventim.ro/ro/artist/teatrul-nottara-1056/profile.html (ambele platforme partenere, ove.ro si eventim.ro, adaugă propriul comision de vânzare de 6% şi respectiv 10%).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *