Michel Houellebecq, „Supunere” (1)

1

Miercuri, 18 mai

Când m-am întors la facultate să-mi ţin cursurile, am avut, pentru întâia oară, senzaţia că se putea întâmpla ceva important; că sistemul politic în care fusesem obişnuit să trăiesc încă din copilărie şi care de o bună vreme se fisura vizibil putea să explodeze în orice clipă. Nu ştiu ce anume mi-a dat această impresie. Poate atitudinea studenţilor de la masterat: oricât de amorfi şi apolitici ar fi fost, în ziua aceea păreau încordaţi, neliniştiţi şi încercau în mod vădit să prindă frânturi de informaţii pe smartphone-uri şi pe tablete; în orice caz, erau mai neatenţi ca niciodată la cursul meu. Poate şi mersul fetelor cu burka, mai neşovăielnic şi mai domol decât de obicei, înaintau acum pe culoare direct, câte trei, fără să se furişeze pe lângă pereţi, de parcă ar fi fost deja stăpânele locului.
Supunere-APROBAT

În schimb m-a uluit lipsa de vlagă a colegilor mei. Părea că n-au nici o problemă, părea că nimic nu-i priveşte, ceea ce-mi confirma un gând pe care-l nutream de ani de zile: celor care ajung la statutul de universitari nici măcar nu le trece prin cap că o anume evoluţie politică le-ar putea perturba cariera; se simt invulnerabili.

Michel Houellebecq, Supunere
Traducere de Daniel Nicolescu
Humanitas Fiction, 2015

La sfârşitul zilei am zărit-o pe Marie-Françoise, când tocmai dădeam colţul străzii Santeuil ca să mă îndrept spre metrou. Mergeam cu pas grăbit, aproape că am început să alerg ca s-o prind din urmă şi, când am ajuns în dreptul ei, după ce i-am dat repede bineţe, am întrebat-o fără ocoliş:
– Ce crezi, colegii noştri au motive să fie aşa de liniştiţi? Chiar ţi se pare că suntem la adăpost?

– Ah… a exclamat ea cu un rânjet de gnom care o făcea şi mai hâdă, înainte să-şi aprindă o Gitane, mă întrebam dac-o să se trezească în sfârşit cineva din rahatul ăsta de facultate. Nu, nu suntem deloc la adăpost, te rog să mă crezi, o persoană în poziţia mea ştie ce vorbeşte…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *