Geopolitica pe stomacul gol

„Oamenii votează pentru vieţilor lor, ei nu votează pentru geopolitică. Niciodată nu am văzut un alegător care să voteze pentru geopolitică”. Așa înțelege politica șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în ciuda deprinderii sale cu un discurs politic european, birocrat, asezat și ușor plictisitor. Problema elitei politice de peste Prut este gestiunea ideei de Europă în Republica Moldova. Fără beneficii palpabile care să crească orizontul de speranță cu privire la un trai mai bun societatea moldovenească va privi Europa ca o himeră, iar în timp visul european va deveni un fel de legendă a Basarabiei. Europa trebuie să treacă de la statutul de poveste la statutul de realitate. Bineînțeles nu există un lucru mareț fără o poveste bună în spate.

Platicitatea nu mai contează când vorbim la infinit de reforma justiției

Poziționarea partidelor pro-europene pe axa Est-Vest, geopolitica Dunării, clusterul Ucraina-Republica Moldova-România, Republica Moldova un pivot regional și cap de pod pentru Federația Rusă, toate aceste idei domină spațiul de discuții pe ambele maluri ale Prutului.

Discuțiile despre Republica Moldova au fost foarte aprinse în ultima vreme, mai ales, în contextul războiului din Ucraina, prăbușirii economice a Transnistriei și a mobilizării NATO la granițele euroatlantice. Mai mulți experți au discutat în spațiul public de regândirea relației celor două state având în vedere blocajul cu care se confruntă societatea moldovenească și anume corupția. Reforma justiției în Republica Moldova devine pe rând, călcâiul lui Ahile, laitmotivul estic al unei scoietăți doar vopsită cu valorile democrației, o necesitate a sistemului politic pentru a continua procesul de integrare europeană. Nu cred că plasticitatea mai contează astăzi în societatea moldovenească. „DNA trece Prutul” devine tot mai popular în Republica Moldova mai ales în contextul problemelor lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi. Oare este nevoie ca DNA să treacă Prutul sau Prutul se poate traversa și de la Bucuresti?

Nuanțele se lovesc de realitatea economică

Dincolo de problemele privnd corupția, economia din Republica Moldova nu are o bază solidă și acest lucru este ușor demonstrabil atât prin realitățile economice instabile care produc agitație socială cât și  prin indicii economici. Republica Moldova are un produs intern brut(PIB) de vreo sașe miliarde de dolari, exportă cam de două miliarde și importă de cinci miliarde. Deci are un deficit comercial foarte mare, de trei miliarde de dolari, care înseamnă cam 50% din  PIB, pe care nu poate să-l finanțeze în afara remitențelor trimise de cetățenii care lucrează  în străinătate. Problema este că cea mai mare parte a acestor remitențe vine din Federația Rusă care este acum în recesiune.

Economia Republicii Moldova, încotro?

Majoritatea experților economici atât din România cât și din Republica Moldova vorbesc despre schimburi comerciale naturale care există între cele două state având în vedere trecutul lor istoric și cultural. Experții consideră că eforturile din ultimul timp de dirijare a exporturilor pe piețele eruropene induce în Republica Moldova un proces ireversibil (economic) de integrare europeană. Adrian Lupuşor, directorul executiv al Expert-Grup, a reiterat că cea mai importantă realizare a Republici Moldova în 2014 a fost semnarea Acordului de Asociere cu UE şi zona de liber schimb. Acesta a amintit că Acordul de Asociere a fost semnat în condiţii dificile pentru UE: criza zonei euro, deprecierea monedei euro în raport cu dolarul, dar şi pentru Republica Moldova: restricţiile comerciale ale Federaţiei Ruse, contextul regional dificil etc. Lupuşor a subliniat că în 2014 au crescut exporturile Republicii Moldova în UE cu aproximativ 10%.

Este justificat să ne întrebăm: Mai poate Moldova să facă un pas înapoi de la integrarea europeană? Balansul politic cu care ne-au obișnuit politicienii de la Chișinău mai poate periclita visul european al Republicii Moldova?

Înainte de a răspunde la întrebări ar trebui să ne gândim la fragilitatea economiei moldovenesti deoarece geopolitica pe stomacul gol rămâne doar la stadiul de idee.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *