Ceas de taină

Mi-am adus aminte de o dimineaţă de demult, când fiind singură la mormântul tatei, în cimitirul răcoros-văratec, şedeam tristă, cu merindele aduse pentru pomană. Nu găsisem nici un preot să facă o slujbă şi să le binecuvânteze, aleile erau pustii şi pentru o clipă am trăit senzaţia unei adânci părăsiri.

Cum stăteam pe marginea mormântului, cu ochii în gol, s-a apropiat de mine o femeie sărmană şi s-a aşezat alături. După un timp, m-a întrebat de ce eram tristă şi pe cine jeleam. Am stat amândouă puţin de vorbă şi ochii ei plini de raze, înţelepciunea din tăcerile ei şi linul din cuvintele rostite m-au liniştit, luminându-mi sufletul. După ce a plecat, am mai rămas o vreme să ascult foşnetul vântului prin teiul boltit deasupra mea. Tot ce fusese mai înainte zgomot în mine se risipise. Mă pătrundea numai muzica treptatei limpeziri.

M-am ridicat şi am pornit pe alee către ieşirea din cimitir. Însă în dreptul porţii, am dat peste o ceată gălăgioasă de cerşetoare. Printre ele era şi cea care venise să stea cu mine la mormânt, dar felul ei era de nerecunoscut. Părea beată, râdea în neştire şi când m-am apropiat, s-a uitat la mine fără să mă vadă, de parcă nu mai eram nici eu nici ea aceleaşi.
Venirea îngerului nu se petrece ca în icoane, când în preajma sfinţilor apare o siluetă înaripată. Îngerul e duhul care intră în cineva şi îl face să spună ce n-a gândit şi îl face să fie cum n-a fost vreodată.

***
Isus spală picioarele ucenicilor pentru ca pasul lor lor în lume să fie curat, pentru ca drumul, pe care urmează să o apuce, să fie călăuzit de duhul Lui. Îi spală de mersul mărunt, grăbit, indifferent, întunecat, îi pregăteşte pentru drumul spre Împărăţie.

Ce este Împărăţia?

Ceea ce ni se arată când suntem curaţi în cuget, adică bucuria de a exista în Dumnezeu, plinătatea conştiinţei că aparţinem Sensului Înalt.

Apoi, fiecare zi e sfinţită de prezenţa unui martir, a unui ales întru Domnul, astfel încât când mă trezesc, dimineaţa, mă aflu în împărăţia unui nume din calendar. Ce bine ar fi dacă m-aş putea îmbrăca în această prezenţă ca într-un veşmânt de lumină…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *