Roland Clark, „Sfîntă tinereţe legionară. Activismul fascist în România interbelică” (1)

Sîmbătă, 15 ianuarie 1938, un grup de 40 de eleve s-a strîns în Craiova pentru înmormîntarea colegei lor, Maria Cristescu (1922-1938). Fetele erau însoţite de 70 de legionari, majoritatea proprietari de magazine, comercianţi şi funcţionari, conduşi de croitorul Dumitru Băiculescu. Maria, în vîrstă de 16 ani, devenise legionară cu patru luni în urmă.

Cei care au venit s-o plîngă, dispuşi în formaţie militară în faţa casei părinţilor fetei, erau membri ai Legiunii Arhanghelul Mihail, o organizaţie fascistă ce tocmai obţinuse 15,58% din voturi la alegerile naţionale (26,92% în Craiova) şi se putea lăuda cu cel puţin 272.000 de membri, constituiţi în 34.000 de grupuri mici, cunoscute drept cuiburi, ceea ce o făcea una dintre cele mai mari mişcări fasciste din Europa. Maria a murit din cauza unei maladii fulminante, dar în ultimele luni de viaţă a ţinut un jurnal în care a scris despre dragostea ei faţă de ţară şi faţă de liderul Legiunii, „Căpitanul” ei Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938). Jurnalul conţinea rugăciunile ei pentru o „moarte creştinească” şi reflecţii asupra modului eroic în care muriseră alţi legionari.

Teatralitatea, religiozitatea şi spiritul comunitar afişate la înmormîntarea Mariei Cristescu fac aluzie la modul în care fascismul a transformat vieţile legionarilor de rînd. Mulţimea a stat în poziţie de drepţi şi a dat onorul în stil fascist atunci cînd sicriul cu trupul Mariei a fost scos din casă şi a mers în urma lui pînă la biserica din apropiere. Tatăl Mariei, Ştefan Cristescu, era director în administraţia judeţeană, iar unchiul ei, părintele Grigore Cristescu (1895-1961), era profesor de teologie la Universitatea din Bucureşti.

Legăturile cu legionarii au adus la înmormîntare vedete locale, precum poetul Eugen Constant (1890-1975), şi un număr mare de preoţi care în alte condiţii nu s-ar fi deranjat pentru înmormîntarea unei eleve. După ce a ieşit din biserică, cortegiul funerar s-a oprit în faţa sediului Partidului Totul pentru Ţară – partidul politic oficial al Legiunii –, unde s-au ţinut mai multe discursuri şi încă o slujbă religioasă, apoi s-au îndreptat spre cimitir. Înainte să plece în linişte, mulţimea a cîntat lîngă mormînt Imnul legionarilor căzuţi. Apartenenţa la Mişcarea Legionară i-a influenţat Mariei moartea în acelaşi fel în care i-a dominat jurnalul, prietenii şi legăturile de familie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *