Despre prietenie, cu dragoste

Vechii greci nu aveau zei ai prieteniei, deşi aveau cultul prieteniei. Cum s-ar putea explica asta? Zeii şi zeiţele sunt plini de capricii, geloşi, impulsivi, mânioşi, îşi abandonează protejaţii, lovesc, îi folosesc pe oameni în propriul interes, îi înalţă şi îi coboară după bunul plac. Nu te poţi încrede în ei, nu te poţi bizui pe ajutorul lor, chiar când sunt de partea ta. Dacă în vechiul cer grecesc prietenia nu are un zeu, asta se întâmplă pentru că ea este deasupra capriciilor şi mâniilor, desupra dorinţelor hulpave, a răsplăţii şi a răzbunării. Nu există un zeu al prieteniei pentru că zeii nu sunt destul de senini ca s-o patroneze, nu se ridică la înălţimea ei.

Dintre cele trei feluri de prietenie pe care le numeşte Aristotel – prietenia din necesitate, cea din plăcere şi cea „perfectă, a oamenilor […] care-şi doresc unul altuia binele“, numai cea din urmă merită numele de prietenie şi rezistă. Să doreşti binele pentru altcineva înseamnă, în acest din urmă caz, să-l doreşti, totodată, pentru tine.
*
Pe măsură ce nisipul se adună în cupa de jos, întoarsă spre pământ, a clepsidrei vieţii, şi omul nu mai aşteaptă nimic de la tumultul mişcător din cupa ei superioară, prietenia preţuieşte mai mult decât dragostea. Prietenia e refugiu, e odihnă, dragostea e câmp de luptă. (De altfel unica şansă a dragostei care s-ar dori salvată ar fi să se transforme în prietenie şi să iasă de sub capriciile Afroditei şi ale invidiei zeilor.)

Prietenia nu te face să suferi. Dacă te face să suferi, nu e prietenie.

Prietenia nu există fără reciprocitate şi fără egalitate, indiferent de valoarea, vârsta, sexul sau calităţile fiecăruia dintre prieteni. În momentul în care unul se simte deasupra celuilalt nu mai există prietenie.

Din prietenie nu poţi fi dat afară. Prieteniei nu i se desface contractul de muncă.
Prietenia nu poate fi întreruptă sau ruptă. Dacă o rupi, recunoşti că n-a existat prietenie.

Prietenia nu e fără sinceritate deplină: nu ascunzi păreri despre oamenii din jur, despre ceea ce trăieşti tu şi nici despre prietenul tău. Dacă eşti nevoit să ascunzi ceva, nu e prietenie. Dar nici nu trebuie să te simţi obligat să spui „verde-n faţă“ totul.

Prietenia e pe viaţă. Dacă s-a terminat, s-a terminat viaţa, şi nici chiar asta nu opreşte prietenia. Ea continuă atâta timp cât măcar unul dintre cei doi mai trăieşte şi trece apoi de la sine, ca la vechii greci, în poveste.

Prietenia nu poate fi interzisă. Dacă se întâmplă aşa, nu e prietenie, e ierarhie sau administraţie.

Prietenia are dreptul la cuvânt. Dacă i se ia acest drept, nu e prietenie.
Prietenia e ca mierea: nu expiră şi nu are termen de garanţie. Dacă expiră, e marfă contrafăcută.
Te bucuri întotdeauna când îţi revezi un prieten, după orice interval de timp: minute, ore sau ani. Dacă nu te bucuri, nu e prietenie.

Prietenia nu suspendă judecata, dar e în afara judecăţii, creditul acordat prietenului e nelimitat.
Umorul în prietenie, la fel ca în viaţă, nu e exclus. Dar nici condiţie sine qua non.
Nu te împiedici de detalii ale trupului sau de gesturile celuilalt sau de defectele lui fizice, în prietenie. Dacă ajung să te irite, nu e prietenie, e căsnicie.
Prietenia are caracteristici, nu reguli. Aşadar nu poate avea nici nereguli.

Prietenia nu seamănă cu zeii, seamănă cu Dumnezeu. Înţelege totul fără explicaţii. Dacă explicaţia apare, ea nu e pentru a explica, ci pentru a desfăta.
Se poate greşi în viaţă. Asta nu tulbură prietenia care e dincolo de greşeală şi iertare.
Prietenia e mai de preţ decât dragostea.
Are toate aceste însuşiri, dacă e prietenie. Dacă nu le are, nu e prietenie. E, poate, dragoste.
Prietenia adevărată se salvează. Dacă se pierde pentru totdeauna, nu e prietenie.

20 Comentarii

 1. Pingback: ”O prietenie care durează o viaţă întreagă este, pentru mine, un miracol” – Bel-Esprit

 2. Pingback: Prieteniile adevărate sunt veşnice | Bel-Esprit

 3. Apreciez profunzimea analizei în ciuda unei îndoieli cu privire la dreptul de-a fi crud sau chiar fără scrupul în fața prietenului livrindu-i în numele deschiderii fie atrocități fie meschinării de care mi-ar fi fost recunoscâtor dacă l-aș fii scutit

 4. Cu prețuire și admirație, doamnei Ioana Pârvulescu

 5. Ioanei Pârvulescu, cu admirație și prețuire !

 6. Universul știa mai bine decât mine că sunt pregătită și dornică să-mi primesc oglinda, spre a deveni cu adevărat întreagă. Așa că mi te-a trimis, Divinul meu Masculin, pentru a fuziona în reuniunea Flăcării Gemene și ne-a oferit prea multe sincronicități și dovezi mai mult sau chiar peste ceea ce omenește trăiserăm umblând ca jumătăți rătăcite, pentru a nu ne fi trezit în cea mai magică realitate experimentată a Iubirii, asezonată cu multă creație și inspirație, în timp ce respectul, admirația și libertatea timpului și spațiului fiecăruia ne-au vindecat de timpul preumblării prin întrupare unul fără celălalt. Ne-am pus voluntar, prin intenția intuiției, laolaltă, energiile și am conștientizat puterea de co-creție când ne-am unit ca o Sursă, vibrând la unison în iubirea care vine din inimă, marcând noua lume de a fi și a trăi, ca veritabili deschizători de drum, așa cum ne stă bine, în linia întâi. Era în Ordinea Divină ca noi doi să ajungem la această cunoaștere că noi suntem Iubire Pură și ne îmbrățișăm pe noi înșine cu această Iubire. Oglindirea perfectă cu persoana perfectă în acest moment și în rezonanță unul cu celălalt, în Iubire Pură, așa cum fiecare știam că merităm, dar niciunul nu am fi crezut vreodată că ar putea să se întâmple. Să ne trăim, căci ne trebuim! Mulțumim cu recunoștință Ioana Pârvulescu și Condor C, pentru darul vostru făcut din iubire pentru noi toți!
  https://www.youtube.com/watch?v=fTtlAjuK2q4

 7. Pingback: Prietenia, încotro? - Catchy

 8. Prietenia ? Când poți gândi cu voce tare în fața celuilalt !

 9. Pingback: Prietenia, încotro? – Editor’s Picks | Catchy

 10. Pingback: Despre prietenie, cu dragoste |

 11. Ioanei, cu dragoste.

 12. Pingback: Despre prietenie, cu dragoste – Nu, pogodi!

 13. Pingback: Despre prietenie, cu dragoste – iojikblog

 14. Pingback: De prin alte case (6) | normalitateAnormală

 15. Pingback: Panta Rhei | La Punkt

 16. Pingback: Despre prietenie « Muzeul Sinelui

 17. Pingback: Povestea de la ora 20.00 PDLO 20.00 Despre prietenie , cu dragoste « Povestea de la ora 20.00

 18. Pingback: „Prietenia e ca mierea: nu expiră şi nu are termen de garanţie” | Catchy

 19. Pingback: Ce este prietenia? Un text superb de Ioana Parvulescu « Memorie, libertate, moderaţie

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *