Meteo? Politică? Prostie?

La o imparțială și analitică reziliență, adică dând înapoi lucrurile, constatăm că e vorba de o îmbinare echilibrată de tip recurent continental.  În calitate de „endorser” al brandului LATINA, nu voi aplica însă exagerat, de data aceasta pentru limba latină, fie și pentru că stupizenia nu face pereche bună cu ea. 

Preocuparea mediatică pentru gafele prezidențiabililor a fost atenuată de inundațiile catastrofale din o parte a Europei în care ne aflăm și noi. Subliniez „o parte”, pentru că Serbia pare să nu existe. Aflăm și vedem scene terifice, nicidecum apocaliptice (doar din Portugalia), comentate la fel de semianalfabet  ca în alte ocazii similare în care canalizările „au refulat”, deși situația e pe invers. În Italia situația e tragică în orașul Ravenea (sic!) . Probabil impactul emoțional i-a fost fatal discursului mediatic. 

Evident  însă că politicul primează: capitala țării vecine este prezentată din start cu majusculele BUDAPESTA INUNDATĂ. Ar însemna că întregul oraș e inundat aprioric (spre bucuria unora și nu numai… ) când în fapt sunt doar promenadele fluviului și câteva străzi adiacente (spre regretul … acelorași). 

Culmea politicului prostesc,  consecință a ignorării vecinei Banatului, aflăm că Dunărea întră în Țară dinspre Ungaria (sic!), deci dacă totuși ceva nu va fi bine la noi, de vină e…  vecina. Geografia ne învață însă (sau ne învăța… ) că Dunărea întră în România pe la Baziaș, dinspre Serbia. Dar, de vreme ce nu există, avem varianta UE-media, adică prostia malițioasă.  

Dar, să fim constant horațieni, adică nil mirari , să nu ne (mai) mire nimic. Cu nu foarte mulți ani în urmă, în plină (r)evoluție a învățământului național sub oblăduirea celor care n-au predat nici o oră, o profesoară  de geografie a fost agresată (verbal) de un specialist în pedagogie, sau așa ceva, deoarece  i-a(r fi) reproșat unui elev (posibil viitor mediatic… ) că a arătat pe hartă cursul Oltului de la… Dunăre la izvoarele carpatine. „Specialistul” vigilent a exclamat „dar ce, doamnă, nu e același râu???” Așa  văzând realitățile geografic politice și Dunărea, indiferent pe unde trece sau nu, intră pe la Baziaș, adică totuși pe la noi. 

În fine, pentru ca lucrurile să fie cât mai incitante și afective emoțional mediatic, să reținem (pe moment desigur) marea interogație circulând prin varii canale: „Dar totuși nu se putea preveni ceea ce s-a întâmplat??? Cine e responsabil???” O distinsă doamnă meteorolog încearcă să explice că NU, inutil însă căci scopul întrebării era scandalul politizat. Un bătrân amărât înnămolit îi răspunde unei agitate din mâini: „ba da, dacă vorbeam cu Dumnezeu…”  sau nici atunci.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *