Ziua în care am devenit monstru

Camelia Iuliana Radu – Ziua în care am devenit monstru, (Ed. Vinea București, 2021)

Camelia-Iuliana-Radu-coperta-1Poeta și pictorița Camelia Iuliana Radu, – membră a Uniunii Scriitorilor – s-a născut în 1959 la Slatina, jud. Olt. Își petrece copilăria în oraşul cu salcâmi (Brăila). La 8 ani, îi apare prima poezie într-o antologie națională a copiilor poeţi (Crisalide –1969, Ed. Ion Creangă, apărută sub îngrijiriea lui Tudor Opriș). Absolventă a liceului Gh. M. Murgoci – Brăila, clasa specială de matematică-fizică, şi a Universităţii Lucian Blaga – Sibiu, cu licenţă ȋn Psihologie. Publică versuri în diverse antologii brăilene. A fost reporter TVR. În 1970, menţiune la un concurs internaţional UNICEF de pictură. Jurnalist la Radiodifuziunea Română (1976 – 1982). Din anul 1990, locuieşte la Ploieşti unde a fost jurnalist si redactor cultural la diferite cotidiene. A publicat poezie în peste 15 reviste literare din ţară. Membră a Uniunii Scriitorilor din Romania din 2017, cu numeroase volume de poezie publicate, este primul poet străin care a scris și publicat o carte de poezie inspirată integral din lumea arabă a Sultanatului,  OMAN – eveniment remarcat de mass-media omaneză.

În Revista Vatra veche 4/2018 a apărut un interviu pe care i l-am luat. O cunosc și am admirat talentul poetei din anii când eram colege -în anii 2010- la cenaclul Literar Lira 21 înființat de scriitoarea  Cristina Ștefan. Apariția recentă a volumului „Ziua în care am devenit monstru” a Cameliei la o editură de renume cum e Editura Vinea, condusă de talentatul poet  Nicoale Tzone, este, prin ea însăși, o certificare a valorii acestui volum, lansat la târgul Bookfest 2022.

Volumul cuprinde poezii scrise în timpul unei experiențe personale: trecerea printr-un diagnostic medical și tratamentul corespunzător. Parcurgerea capitolelor, 11 la număr, cu titluri foarte sugestive, îl poartă de fapt pe cititor prin toate etapele ecestei experiențe, iar trasnfigurarea lor poetică este mai mult decât impresionantă.

Numele capitolelor sunt grăitoare: primul este numărătoarea inversă, după care urmează zece, nouă, etc, terminîndu-se cu doi și unu. Fiecare capitol conține mărturisirile poetei în momentele de incertitudine și de angoasă. „adâncite în cearcăn orele trec/ și altele vin / și toate stau cuminți la coadă / spre moarte.” (o umbrire discretă coboară, p. 68), sau „medicul vine cu pixul său verde / și corectează într-o rețetă / viața pocită /viciile și violența / iar alteori va fi nevoit să ne taie vorba /cu bisturiul ” (când am scris aceste rânduri, p 71).

Fiecare moment e o nouă trăire, intensă și rascolitoare. Poezia ieri tulbură prin grozăvia senzațiilor descrise în cele mai simple cuvinte. Citez încheierea ei: „câte mii de ani în necunoscut / câte zile pe pământ mici și speriate / se vor adăposti oare în brațele mele / doar printr-un gest” (p. 123).

Cu cât ne apropiem de capitolele finale (trei, doi, unu), tensiunea crește. Poezia  mi-e foarte teamă  merge direct la țintă: „sunt dezlânată / alergatul după medici îmi pare / o cerșetorie / dă și mie puțină viață / dă și mie // dumnezeu îmi dă peste mână aproape că m-am plictisit // am obosit ar fi bine să dorm / tu ești treaz / mâine dimineță la 5 voi fi pe drumuri . tu vei pleca vei rămâne // Poate ziua ta are 24 de ore / iar noi locuim într-una din secundele tale / mda / ai pus lumea la microscop / ai tușit și ne-ai molipsit / acum iată-ne // ce înseamnă suferința pentru tine” (p. 157).

Am pus semne la paginile cu poezii care merită citate și, la sfârșit, mi-am dat seama că nu pot cita întreaga carte, ea trebuie citită și recitită, este, cum afirmă cunoscutul critic literar Octavian Soviany în cuvântul de încheiere intitulat „un manual de supraviețuire”.

Doctorii au tratat boala, iar poeta a fost prezentă la lansarea volumului în București, la târgul de carte Bookfest 2022. Am asistat online la lansare, emoția mi-a fost tot atât de puternică atunci, precum cea din timpul lecturii și cum este și acuma, când scriu despre ea.

Camelia-Iuliana-Radu-Ed.-Vinea-Bookfest-2022

Prezentarea grafică a volumului este excelentă, editura Vinea fiind cunoscută pentru felul în care editează cărțile selecționate pentru publicare. Calitatea literară și estetică a acestor cărți este nu numai impecabilă, este, ea însăși, o poezie!

Editura Vinea va fi prezentă la Târgul Gaudeamus – București 2022.

(Articol apărut inițial în revista Leviathan).

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *