Imagini ale propagandei comuniste în România, 1945-1965

În ultima vreme, sursele istorice vizuale se află tot mai mult în atenția istoricilor, fie că este vorba de pictură, frescă, cărți poștale, acțiuni, timbre, bancnote, afișe. Unul dintre istoricii care le promovează cu consecvență în ultimii ani este Alin Ciupală, profesor la Universitatea din București, istoric al epocii moderne și istoric al artei românești, care știe să le caute, cu răbdare, nu numai în arhive, dar și la târgurile de vechituri. Îl interesează benzi desenate, ilustrație de carte, cărți poștale și, iată, afișe de propagandă.

Alin Ciupală și-a ales subiectul datorită interesul științific pe care îl manifestă pentru tema propagandei, dar și datorită calității sale de colecționar, toate piesele iconografice publicate făcând parte din propria sa colecție. Este vorba de afișe, cărți poștale, invitații, dar și piese mai mărunte, cum ar fi fluturași electorali, cartele alimentare și de îmbrăcăminte, programe de cinematograf, caricaturi și alte ilustrații, din primele două decenii ale regimului comunist din România. Editorul volumului ne oferă, din perspectiva sa de istoric și de colecționar, o scurtă dar densă Introducere bilingvă română-engleză (p. 5-9, 10-14), în care explică puterea de persuasiune pe care o are imaginea vizuală în comparație cu imaginea narativă, mai ales într-o societate precum societatea românească ieșită din război, mai puțin obișnuită cu practica scrisului și cititului și, aș completa eu, vulnerabilă la mesaje ideologice autoritariste. Dar, atrage atenția editorul albumului, ”nu orice imagine era automat descifrată doar dacă era văzută” (p. 6).

Alte câteva aspecte merită semnalate în Introducere: urmarea modelului sovietic al materialelor de propagandă vizuală, creatorii lor, instituțiile constituite de regim cu scopul construirii și controlării propagandei.

Imagini ale propagandei comuniste în România, 1945-1965. Images of the Communist Propaganda in Romania, 1945-1965. Editor: Alin Ciupală. Cluj-Napoca, Ed. MEGA, 2020, 107 p.

TEXT INTEGRAL, AICI: https://peregristorii.wordpress.com/2021/10/07/imagini-ale-propagandei-comuniste-in-romania-1945-1965-editor-alin-ciupala-cluj-napoca-ed-mega-2020/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *