Louise Glück. Poezie

Pandora M – divizie editorială care e de mult timp înfrățită cu Editura Trei – are, odată cu cooptarea lui Bogdan Alexandru Stănescu (BAS) în poziția de director editorial, o poziție și un profil din ce în ce mai pregnante pe piața de carte de la noi.

Colecția „Anansi” – dirijată de același BAS – s-a impus deja în scurt timp cu multe titluri (îndeobște de literatură universală) percutante. Unul dintre cele mai noi – o premieră, totodată, pentru România: un excelent volum de poeme (intitulat „Noapte credincioasă și virtuoasă”) al celei mai recente laureate a Nobelului literar, Louise Glück.

Glück, cea care în discursul de acceptare a celui mai râvnit premiu al scriitorilor din întreaga lume, spunea, între altele: „Aceia dintre noi care scriu cărți vor, cel puțin teoretic, ca ele să ajungă la mulți oameni. Numai că unii poeți nu văd această difuziune în termeni spațiali, ca în cazul unei săli pline de oameni. Ei privesc această transcendere temporal, secvențial, vor să ajungă la mulți cititori în timp, în viitor, dar, într‑un mod foarte profund, acești cititori vin doar unul câte unul”.

A fost, la noi în chip evident, multă confuzie și nedumerire în legătură cu distincția care i-a fost oferită la Stockholm Louisei Glück.

Cartea aceasta – tradusă, strălucit, de același Bogdan Alexandru Stănescu – face, fie și de una singură, lumină. Louise Glück e o poetă uluitoare!

BONUS:

Dacă e așa de greu să încep, imaginează-ți cum îmi va fi să închei –
Pe patul meu, cearșafuri imprimate cu iahturi colorate inducând, simultan, viziuni ale aventurii (sub forma unor explorări)
și senzații de blândă legănare, ca-ntr-un scrânciob.

Primăvara, și draperiile flutură.
Adierile pătrund în cameră, aducând primele insecte.
Zumzetul ca o rugăciune.

Rememorări esențiale dintr-o memorie cuprinzătoare.
Puncte de limpezime într-o pâclă de ceață, vizibile cu intermitență,
ca un far a cărui unică misiune
e să emită un semnal.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *