Organizare economică, simplă și rapidă

organizare-1Iată că a venit și în Canada vremea revenirii la un normal, lucru încurajator. Au rămas totuși niște reguli. De exemplu, magazinele restaurantele și frizeriile trebuie să funcționeze la 25% din capacitate. Fiecare unitate are afișat pe ușă capacitatea maximă, dar nu e specificat dacă numărul respectiv este 100% sau deja redus.

Mă întreb cum s-a calculat capacitatea maximă 100%? La un supermarket, de exemplu, se numără persoanele unii lângă alții, ca în tramvai, sau se ține cont și de cărucioare sau coșuri?

Am auzit și discuții referitoare la diferența dintre cei complet vaccinați, parțial vaccinați sau nevaccinați. S-a anunțat, de exemplu, că acolo unde se adună persoane complet vaccinate, numărul care ar putea fi admis într-o unitate comercială ar fi mai mare decât cel al persoanelor parțial sau de loc vaccinate.

Lucrurile s-ar putea organiza foarte simplu, m-am gândit. Fiecare persoană ar putea purta o etichetă autocolantă pe piept, nevaccinații cu cifra 0, simplu vaccinații cu 1, total vaccinații cu 2.

În fața unității comerciale, în loc de o singură coadă lungă se vor forma trei, câte una pentru fiecare categorie de etichete. Cu sau fără mască? Simplu: cei cu eticheta 0 – fără mască obligatorie, dar sunt liberi s-o poarte dacă vor.

Cine organizează cozile? Un angajat al unității conmerciale, care stă afară, selectează persoanele pe categorii de etichete și apreciază câți din fiecare coadă au dreptul să intre împreună, alternând, în mod echitabil – în funcție de lungimea cozii – numărul de indivizi permiși.

Au voie persoanele dintr-un rând să țină locul cuiva din alt rând? Da, cu acordul angajatului cu organizarea.

organizare-2

Dar cum află angajatul de afară când numărul maxim de persoane admisibile a fost depășit? Simplu! În interiorul magazinului respectiv se instalează un clopoțel acționat de un alt angajat  responsabil numai cu respectarea numărului maxim de persoane din magazin. Angajatul sună clopoțelul când numărul a fost depășit. Cum știe? A urmat un curs de două luni în care a fost învățat s-o facă!

Pentru a se evita situația neplăcută în care ar trebui scoase persoanele în plus sau gonite cele care sunt la casă și plătesc, angajatul cu clopoțelul – a cărui funcție e jumătate de normă- s-ar putea repezi la o casă liberă la care el ar funcționa – pentru a-și completa norma – drept casier.

Calculul timpului unor asemenea angajați s-ar efectua de niște contabili care lucrează de acasă pentru mai multe întreăprinderi simultan, computerul facilitează orice!

Desigur, cei cu etichetele 0 și 1 vor purta obligatoriu mască. Angajatul cu organizarea va supraveghea și purtatul măștilor, dar va veghea și ca să nu se producă schimburi reciproce de etichete. Este rar ca vreun cetățean canadian să trișeze, dar mai există cartiere în care unii cetățeni, proveniți din țări în care ei au practicat metode necanadiene, au  obiceiuri care trebuie prevenite, pentru a se păstra și încuraja ordinea prezentă în toate aspectele vieții canadiene.

Și autocolantele, de unde se pot procura? Nimic mai simplu. Fiecare cetățean le găsește, deja tipărite cu numere, la toate farmaciilor. Ele se distribuie gratuit la niște tarabe situate afară, lângă ușa de la intrare, astfel încât cozile persoanelor pentru produse farmaceutice nu vor fi interfera cu cele pentru etichete.

Cetățenii vor fi încurajați – printr-un afiș pe tarabă – să-și aleagă etichete din toate categoriile, pentru că, exceptându-i pe cei complet vaccinați, situația celolalți evoluează. Și cum canadienii sunt cinstiți, nimănui nu-i va trece prin cap să se afișeze cu o altă etichetă decât cea care oglindește exact situația vaccinării lui.

Dar dacă aceste etichete cad de pe piept? Dacă ele cad, este nerecomandată ridicarea lor, utilizarea ulterioară fiind improbabilă, pentru că ele vor cădea din nou. Echipele de salubritate le vor curăța cu aspiratorul. Fiecare cetățean va dispune de un număr nelimitat de etichete, dar vor fi rugați să nu facă risipă.

Nu se vor admite etichete corectate de mână decât în situații speciale, pe care angajatul cu organizarea cozilor le va evalua individual.

Cred că acest mod economic, simplu și rapid de organizare, gândit de mine, ar merita să fie propus autorităților canadiene locale, sunt sigură că l-ar aproba!

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *