Cernobâl 1986 – Chernobyl 2019 – Cernobâl 2021

În legătură (dar nu neapărat) cu comemorarea a 35 de ani de la accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl, zilele trecute m-am uitat la miniseria Chernobyl, realizată de HBO în anul 2019.

Ca film de ficțiune, este foarte antrenant, apăsător, nu-ți dă pace. Dacă îți plac filmele de acțiune, cu fundal politic (epoca comunistă, URSS), ”te ridici de la film” (de la calculator) încântat. Dar miza mare a miniseriei este caracterul ei documentar; pe acesta l-am urmărit eu cu multă atenție și am fost de asemenea încântat.

Desigur, filmul a suscitat o mulțime de critici, care au acuzat diverse inconsecvențe și unele erori de detalii (o evidență a acestora se găsește aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_(miniseries)#Historical_accuracy).

Era normal ca acestea să fie semnalate. Până la urmă, nu este un film documentar, ci un film de ficțiune cu caracter (semi-)documentar. Realizatorii lui nici nu și-au propus să facă o reconstituire ”la sânge” a evenimentelor, locurilor, oamenilor, destinelor.

Până la urmă, toate acestea nici nu contează, ci contează valoarea generală a filmului și intențiile lui simbolice.

text integral, aici!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *