Ohara Donovetsky – Iată, sufletul pe tavă din ”Cozonacul nostru la patru mâini”

Săptămâna  trecută publicam niște răspunsuri ale mele,  dintr-un interviu încrucișat, inițiat așa, pe nepusă masă, cu o scriitoare căreia nu-i dezvăluiam numele. Am decis să-i zicem: Cozonac la patru mâini. Acum  este rândul  interlocutoarei să răspundă la niște întrebări ale mele.  Se nimerește bine, fiindcă  abia i-a  apărut,  o nouă carte: incitantă, ingenioasă, profundă. (Doina Jela)

 

Ohara Donovetsky

Tu m-ai întrebat, pe de altă parte, cu ce seamănă starea de imediat după ce termin o carte, apoi cea de după ce am predat-o, precum și cea de după ce a apărut și pe care o prefer.  M-ar bucura să aflu care sunt răspunsurile tale la aceste întrebări, chiar le aștept cu mare nerăbdare și interes, de fapt.

Îmi place grozav că nu mă întrebi care este starea cu pricina pentru fiecare dintre situații, ci „cu ce seamănă”, iar accentul pe similitudine e chiar frumos și provocator și îți mulțumesc pentru asta, pentru că eu văd realitatea (afectivă) multifațetat și sinestezic.

Așa că aș zice că starea „de imediat după ce termin o carte” seamănă cu bucuria aproape exaltată pe care o aveam în copilărie când veneam de la o joacă teribilă din fața blocului. Indiferent cât fusese joaca de dură, în improvizațiile de tip joc-de-rol sau, dimpotrivă, doar veselă și energofagă, ca o competiție sportivă, deseori, și la mare cinste sunt aici cursele cu biclele sau cu săniile pe derdelușurile de pe coclauri urbane, ele mă bucurau în mod special. Deseori ne jucam „de-a familia”, știi tu, cred, „ziceam că tu erai tata, eu eram mama, tu erai copilu’, și tu, și tu, tu erai mătușa, aici era bucătăria, aici sufrageria, hai, tu veneai și ziceai…” etc., îmi amintesc că ne plăcea să ne improvizăm adevărate melodrame, ne plăceau dramele de familie, habar n-am de ce, mureau membrii familiei nou constituite pe capete și îi jeleam la înmormântări ad-hoc, unii dintre copii plângeau de-adevăratelea, intrau perfect în rol, azi mă întreb de unde gustul ăsta pentru suferință, de ce nu jucam roluri de prințese și prinți în castele. Joaca în copilărie e o treabă foarte serioasă și îmi amintesc foarte bine starea aceea, ce mă nedumerește este că exact la asta m-am gândit când m-ai întrebat cu seamănă starea de imediat după ce am terminat o carte. Și da, cu asta îmi seamănă. Indiferent de cât de ușor sau de greu mi-a fost s-o scriu. Aș spune acum că starea aceea din copilărie îmi amintesc că era complexă (sau mai degrabă completă?), conținea tensiune, dar și bucurie nemărginită, se clădea sub un consum enorm de energie, care se consuma treptat, dar până la epuizarea rezervelor, ceea ce declanșa apoi o oboseală plăcută, cu urme în vene din frenezia anterioară pentru care, deși îmi mai doream, nu mai existau resurse, ci doar un zâmbet lățit pe figură. Firește, atunci nu știam și nu disecam toate astea, nu le conștientizam, o fac acum, uimită de similitudinea cu starea „de imediat după ce termini de scris o carte” (deși la procesul scriiturii ca la acest tip de joc și joacă serioasă m-am mai gândit și până acum).

Cea de după ce am predat cartea la editură e la polul opus. Ar trebui să fie bucurie maximă (nu spun că nu e și bucurie, dar nu e atât de mare pe cât s-ar putea crede), ce simt e mai degrabă o stare de gol, de așteptare cu stomacul strâns de emoție. Seamănă grozav cu sentimentul pe care îl ai atunci când fluturi mâna cuiva drag care se găsește într-un vagon de tren care tocmai pleacă din gară. E despărțirea de cineva drag, care, chiar dacă pleacă undeva unde să zicem că știi că îi va fi bine, asta tot te întristează, deși ar părea dincolo de logică, cred că e reacție afectivă pură, pentru că rămâi fără cel/cea de care ai trăit aproape lipit, cu care ai avut, pentru ceva vreme, condensat, multe, complicate și concentrate trăiri, care au legat puternic. Poate de aceea, acum mă gândesc, la suita de corecturi care despart momentul transmiterii la editură  de cel al publicării, am dese și reluate finisări și șlefuiri ale textului, aproape că niciodată nu aș zice că e chiar gata (deși am o voce în cap, a logicii și a rațiunii, de data asta, care zice: Gata, las-o așa, că o „superclocești”, așa zic, ăsta e cuvântul, , nu e bine să fie „supracoaptă” – și ăsta e un cuvânt intern -, asta nu e bine!).

Starea de după ce cartea a apărut seamănă cu pregătirea pentru o participarea la o premieră sau la o gală, la un eveniment pe care îl aștepți mai mult sau mai puțin, dar la care știi că e imperios să participi. Nu sunt o persoană foarte sociabilă, în ciuda exercițiului social îndelung practicat, de aceea momentele de după publicare mă agită într-un fel de neînțeles nici pentru mine. Pare paradoxal, pentru că, nu-i așa?, am vrut să scriu, să public, iar acum aș vrea și nu aș vrea să particip la spectacolul public. Îmi place foarte mult Elena Ferrante, care nu se expune deloc, și de asemenea, Haruki Murakami, despre care am înțeles că nu iese public la niciun eveniment provocat de vreo carte a sa, îl lasă pe alții să o facă pentru el. La urma-urmei, e perfect de înțeles, ce ai avut ca scriitor de spus, ai scris deja, ce să mai adaugi? Mi-ar plăcea să-mi permit luxul de a face la fel. Mă tem că în țară la noi, publicul te-ar ignora tocmai pentru că nu apari, ar interpreta-o ca pe un semn de lipsă de apreciere. Așadar, starea asta de după publicare pentru mine este o așteptare alertă, combinată cu momente de somnolență voită, să-i spun, he, ca atunci când îți dorești să nu fii prea atent la ceva, la o scenă dramatică sau intensă dintr-un film să zicem, ca să nu te consume prea tare, ca să nu te atingă prea mult afectiv (am oroare de exhibiționismul afectiv).

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *