Abația Notre-Dame de Sénanque

Dacă ați căutat imagini cu lavandă pe internet, sigur v-a apărut pe ecran și Abația Notre-Dame de Sénanque, e o imagine, cum să zic, iconică a temei, și o clădire importantă din patrimoniul monastic al Franței. Fondată în 1148, de cîțiva călugări cistercieni veniți din Mazan en Ardèche, Sénanque e a patra mânăstire a acestui ordin, după cele de la Thoronet, Aiguebelle și Silvacane. Din punctul de vedere al turistului interesat de istorie și civilizație, această abație este un  punct obligatoriu de vizitat, atunci cînd ajungeți în Provence. Mai ales că e aproape de un alt punct obligatoriu, comuna Gordes, despre care am vorbit acum o săptămînă.

   Există o vizită ghidată, contra cost, dar dacă nu vreți asta, e destul să intrați în buticul și în librăria mânăstirii. Veți găsi ceva de cumpărat, produse din lavandă, inclusiv cosmetice fabricate de călugărițe, vinuri mănăstirești, miere de albine sau dulcețuri conservate după rețete străvechi.

   Pentru cei fermecați peste putință de acest loc minunat, există și posibilitatea unei “retrageri spirituale”, la prețul de 35 de euro pe noapte, preț în care ți se pune la dispoziție o chilie pentru oaspeți și participarea la masă. De știut că masa călugărilor se desfășoară în tăcere absolută. De altfel, ca un amănunt, pentru a face cît mai eficientă izolarea spirituală, aici nu există semnal GSM!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *