Întâmplări covidiene

Gata! În Toronto și împrejurimi izolarea s-a terminat, înlocuită fiind de o multitudine de măsuri de apărare a celor care, fie se duc la cumpărături, fie, ca mine, sunt programați la dentist.

După o lungă perioada în care au fost închise, clinicile dentare își invită din nou pacienții la cunoscuta, plăcuta și gentila operație de scărmănare a dinților pentru scoaterea pietrei.

„Veniți cu masca dv, ne sunați din mașină când ați ajuns în parcare și, dacă nu răspundem, lăsați mesaj și așteptați în mașină până vă sunăm ca să vă spunem că puteți intra în cabinet. Sala de așteptare nu mai există”, mi-a spus secretara la telefon, după ce mi-a pus vreo 20 de întrebări la care am răspuns negativ.

În ziua fixată am ajuns mai devreme în parcare. O sun pe secretară.

„A, ați venit? O să vă invit sus, dar ȋntâi trebuie să-mi răspundeți la niște întrebări”. Au fost aceleași 20 de întrebări, la care am răspuns tot negativ.

„Am voie să vizitez toaleta înainte de consultație?” întreb calmă.

„Da și puteți deja urca”, mi-a răspuns.

Ajunsă pe culoar, bag mâna sub stația automată de dezinfectare, de unde a curs o spumă albă. M-am frecat cu ea pe mâini și am devenit lipicioasă. Văzusem la un supermarket că, alături de dezinfectante, aveau și hârtie, aici nu era. Am încercat și alt distribuitor, efectul – identic. Citesc eticheta: Săpun pentru spălat pe mâini. E clar, persoana care montase distribuitoarele, în loc să le pună la toaletă, le-a montat pe culoare.

Întru în cabinet. De după un paravan transparent, o tinerică strigă îngrijorată:

„N-aveți voie să intrați, trebuie să sunați de jos”.

„Am sunat deja, zic, mi s-a spus să urc”.

În acel moment a apărut a doua tinerică, cea cu care comunicasem și am primit aprobarea să intru.

„Dați-vă cu dezinfectant pe mâini” zice. Eu mă gândesc însă cum să scap de săpun. Kleenexul de pe masă m-a salvat și, sub ochii vigilenți ai ambelor secretare, m-am dezinfectat.

Intamplari-covidiena-2

La toaletă era sistemul automat de spălare pe mâini. Eu, de când am pățit-o cu săpun pe mâini lângă un robinet de apă care nu funcționa, încerc întâi dacă apa curge și abia apoi mă săpunesc. Uscătorul, tot automat, un suflător. Cine are răbdare de suflător? Nefiind hârtie, m-am șters pe mâini cu cea higienică. Pe continentul nord-american, pentru prevenirea înfundării toaletelor, hârtia higienică e dintr-un material pe care apa îl distruge și, când te ștergi pe mâini cu ea, se transformă în zdrențe!

Ajung în cabinet, sunt invitată la camera 5, unde e numai scaunul de dentist. Nu chiuvetă, nu bormașină, nimic, totul a dispărut. Tehniciana mă lămurește:

„Nu mai avem voie să folosim chiuveta pentru clătit dinții. Am aici două pahare, câte unul în fiecare mână, din primul luați apă, în celălalt o scuipați. În plus, procedeul de curățare nu se mai face cu instrumentul electric, ca înainte, ci manual”.

Intamplari-covidiene-3Ca să-mi lucreze la dinți, tehniciana mi-a scos masca, în schimb ea s-a blindat cu toate halatele, căștile și măștile din lume. Și a început examinarea situației dinților după lunga mea absență de la ultima vizită. Și, cu cât înainta, cu atât, spre surprinderea mea, dar mai ales a ei, piatra de pe dinți nu numai că nu crescuse, dar, dimpotrivă, cantitatea era mai mică.

„Până și depozitul de pe dinți a intrat în izolare”, am spus pe un ton glumeț. Tehniciana, cam înțepată, începe o prelegere:

„Glandele salivare de sub limbă produc o substanță care …, iar bacteriile…”.Aoleu, îmi zic, am jignit-o. Cum s-o dreg?

„De fapt, în timp ce mă uitam ore întregi la televizor – în izolare – îmi făceam masaj la gingie cu scula de cauciuc pe care mi-ați dat-o dvs!” am spus. S-a luminat la față:

„Vai ce bună metodă! O s-o recomand neapărat și altor clienți!”

La plecare, ambele secretare mi-au dat voie să ies numai după ce s-au asigurat că traficul uman dintre cabinet și culoar era zero.

Mi-au fixat ședința următoare peste trei luni, nu peste șase, ca de obicei. Nu cumva curățatul pietrei – atât de recomandat – sporește de fapt simultan refacerea ei, dar și a venitului cabinetelor dentare ȋn actuala penurie de clienți?

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *