Moartea lui Cyrano de Bergerac

Cyrano se pare că ar fi fost tentat să-și facă un blog. Cyranodebergerac.amour.blogspot.fr. Cel puțin așa se zice.

Mi-l imaginez pe Cyrano de Bergerac stând cuminte într-un fotoliu moale ascuțindu-și pana de scris cu ochii înfipți într-un orizont negru. Așa cum este orizontul atunci când îl privești de la țărmul oceanului. Apoi Cyrano începe să pună ordine în cuvinte. Celor tandre le face o listă separată. Pe o hârtie de culoarea piersicii. Sunt și câteva vorbe de duh. Întotdeauna fac bine. Pe acestea le grupează cu câteva maxime și lozinci. Deși le detestă. Să vorbești în aforisme i se pare o chestie ieftină și de prost gust. Însă are câțiva mușterii care nu vor să abandoneze calea. Nu vor și pace. Cyrano le explică de ce ele nu își au rostul într-un discurs subtil. S-ar putea să nu dea rezultate pe termen lung. Termen lung? Ce-i aia?

Vin unii îndrăgostiți cu cereri speciale la care nu vor să renunțe nici în ruptul capului. Ei, cum să insereze într-o scrisoare de amor următoarele fragmente obligatorii? Dacă îi permiți, trecutul îți va dirija viitorul sau Omul deștept nu se joacă “lapte gros” cu rinocerul. Se pare că  rinocerul era iubita acelui nefericit. Poate că nu îl lăsa să bea lapte gros. Sau cine știe ce semnificație avea acel lapte-gros. Cyrano nu dorește să meargă cu interpretarea mai departe.

A venit într-o zi un slujitor al regelui, persoană importantă în garda de la palat. Tremură de dorul unei doamne de onoare din suita reginei. Doar că el nu posedă un limbaj adecvat. Ar vrea să-i spună ceva de genul Armele mele sunt mai tari când strălucesc în bătaia privirii tale. Sau cam așa ceva. Serios!? îi zice Cyrano. Las-o baltă domnule. Pe Castor și Polux, nu am mai auzit o asemenea jignire. Slujitorul regelui ia poziție. Jignire? De ce? Cyrano insistă. Păi, stai să-ți explic. Păi, nu-mi explica, scrie ceva, așa cum știi dumneata mai bine. Eu plec. Am treabă. Și a plecat.

Cererile curg. Cyrano nu face față. Vin cavaleri neînfricați dar muți, paji nătângi, doamne de mare onoare, femei din popor, bărbați din popor, chiar și niște țîști-bîști. Apelează la el și oameni de știință care nu reușesc să compună o scrisoare de amor fără cuvintele: exhaustiv, casetă de căutare, borcan, fotosinteză, alambic, athanor, emersiune, imersiune. Aceste ultime două cuvinte fiind clar o invitație directă la amorul carnal. Cyrano ia cuvintele lor, le amestecă cu pana lui și scoate aur pur în misive de amor nebun plin de volute.

                                                  CAIN ȘI ABEL – desen de Alina Gherasim

 

Într-o bună zi, după mai multe sute de ani, Cyrano a observat că cererile sunt din ce în ce mai puține. Pentru că avea acum mai mult timp a început să citească jurnalul lui Barbellion și a găsit acolo că ”Pentru mine femeia este marea minune a existenței”. Doar că nu sugera de câte femei e nevoie pentru a avea parte de o minune completă.

Văzându-l pe zi ce trece mai trist și îngândurat, un amic i-a sugerat lui Cyrano să descopere Lumea Nouă a internetului. Cyrano a dat peste mai multe bloguri care îi fac concurență. Acum, i se pare lui, fiecare om mai iscusit la vorbe dă sfaturi, își dă cu părerea, emite judecăți de valoare, inventează șabloane pentru scrisori de amor. Unele chiar simpatice.

A descoperit de Valentine’s day un blog cu texte de dragoste în limba engleză. Pentru toate gusturile. Doar să dai copy și paste, adăugând numele celui sau celei care îți face inima praf.

Dear Mia, You’ve asked me to stop writing love letters to you. Lol. But I can’t Mia. I can’t just let you go. Even Darth Vader, an evil lord, couldn’t leave his son to die at the end of Return of the Jedi. Love, Bob.

Cyrano a lăsat pana jos așa prost ascuțită cum era și a închis ochii.

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *