Galerii secrete/ Hidden Galleries/ Rejtett galériák

În cadrul proiectului ERC Creative Agency and Religious Minorities: ‘Hidden Galleries’ in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe condus de Dr. James Kapalo la University College Cork, un proiect dedicat minorităților religioase în arhivele poliției secrete, se va organiza între 21 noiembrie și 29 decembrie 2019 la Muzeul de Artă din Cluj expoziția Imagini din galerii secrete: religia clandestină în arhivele poliției secrete/ Rejtett galériák: Az üldözött vallásosság képei a titkosszolgálati levéltárakbanExpoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.

Pentru LaPunktul săptămânii am alcătuit un colaj de eseuri ale cercetătorilor angajați în realizarea acestei expoziții: James Kapalo, Gabriela Nicolescu, Kinga Povedak, Tatiana Vagramenko, Agnes Hesz, Iuliana Cindrea, Dumitru Lisnic și Anca Șincan. Sunt gândurile, impresiile, dificultățile și surprizele oferite de cercetarea unui subiect sensibil: minoritățile religioase în confruntarea cu poliția secretă și statul comunist în România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina.

(Colajul de eseuri a fost realizat de Anca Șincan, traducerea textelor din engleză a fost asigurată de Iuliana Cindrea și Anca Șincan.)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *