A. Gould Lee – Regina Mamă Elena a României (5)

Aproape în fiecare an, se făcea o vizită la Castelul Frie- drichshof, care era acum reședința surorii prințesei Sofia, Margareta, contesa de Hessa. În Anglia, prințul Constantin și prințesa Sofia erau invitați de obicei câteva zile la re- gele Eduard și regina Alexandra, în timp ce Elena și cei- lalți copii erau duși la Palatul Buckingham la dejun sau la ceai înainte de a merge la Eastbourne, unde își petre- ceauvacanța.

Pentru regina Elena, cele mai frumoase amintiri sunt legate de perechea regală. Ea nutrea o mare admirație pentruregina Alexandra, care, în afară de surzenie, nu dădea semne de bătrânețe, având tenul alb și delicat, iar părul rămânândblond-auriu până la o vârstă foarte îna- intată. În ce-l privea pe regele Eduard, farmecul și bună- tatea lui îi încântau pemicii săi musafiri. Regele făcea întotdeauna ceva neașteptat, ca atunci când a decis brusc că nu îi plăcea costumul lui Georgeși l-a trimis val-vârtej la croitorul lui pentru a i se face altul.

Elena ținea mult la unchiul Bertie și a fost distrusă când a murit, în 1910, în timp ce ea se afla la Frankfurt cu tatăl ei și curestul familiei. Acesta a fost, de fapt, primul dintre cele câteva exiluri, urmare a unei lovituri de stat militare pentru a-lînscăuna pe tatăl ei ca rege al Greciei, în locul unchiului George. După ce regele și fiul său au întors si- tuația pe toatefețele, au decis că era mai înțelept ca prin- țul Constantin să stea în străinătate cu familia timp de un an. Elena avea pe atunci paisprezece ani și lunile de vară au trecut repede și plăcut la Friedrichshof, în timp ce iarna au petrecut-o într-un hotel din Frankfurt, dar și ea, și Alexandru tânjeau după Atena și mai ales după Tatoi și libertatea de acolo.

De la Frankfurt, prințul Constantin s-a dus la Londra pentru a-și reprezenta tatăl la funeraliile regelui Eduard. Familia sa l-a însoțit, iar Elena a asistat și ea, alături de alții, la funeralii de pe terasa Hotelului Carlton.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *