O istorie mondială a comunismului, de Thierry Wolton a fost lansată și la Timișoara. Primul volum al monumentalei trilogii, în traducere românească publicată de editura Humanitas, începe cu Călăii. Am discutat cu Thierry Wolton începând interviul nostru de la călăi, și anume materialul care circulă în mediul online realizat în 2002 cu torționarul Franz Țandără. Acesta explică fără urmă de remușcare cum îi omora pe cei pe care regimul comunist îi considera indezirabili. ”Filfizonii care au făcut studii la Paris”, ”căpățânele” așa erau numiți, ”veneau calzi și plecau reci”, plăcerea de a ucide. După interviul din 2002, acesta a fost dat afară de familie, s-a refugiat la stupina unui prieten, nu a regretat crimele, singurul regret fiind acela că nu a mărturisit familiei. A murit în 2004.
Pornind de a acest interviu, am discutat cu Thierry Wolton despre comunismul ca ideologie a instaurării cu orice preț, cu prețul crimei, despre banalizarea răului așa cum o numea Hannah Arendt, despre Europa și rolul Românei astăzi, despre orbire. Una dintre concluziile lui Thierry Wolton este și aceea că ”deficitul de democrație” cu care se confruntă statele fostului bloc comunist vine din nerealizarea lustrației după căderea Cortinei de Fier. Practic, în lipsa unei lustrații reale, fostele structuri comunisto-securistice s-au repliat și au continuat să controleze politic, social și economic statele din fostul bloc comunist.
Daniela Raţiu
este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Culturale Ariergarda Timişoara și a Societății Timișoara. A debutat cu poezie - volumul „Ciorap cu firul dus”, editura Marineasa Timişoara. A publicat romanele „Ochelari de damă”, editura Brumar, şi „In Vitro”, editura Cartea Româneasca, Bucureşti, Măcelarul îi citea pe ruși, editura Tracus Arte, Staniol, editura Charmides. A publicat de asemenea în volume colective.
Daniela Rațiu este co-scenarist al proiectului ”Pauker” aflat pe lista de finaliști ai Concursului HBO de scenarii – Episodul 1, 2015. A participat în proiectul internaţional de teatru „Women on The Brink” - un proiect al Companiei de teatru Quinnes Stellar Edinburgh (Scoţia), Compania de teatru Imago, Montreal (Canada) şi Teatrul Naţional Timişoara. Absolventă a Universității de Vest – Facultatea de Jurnalistica şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii de Vest. Licențiată în Drept a Facultății de Drept a Universităţii Tibiscus Timișoara. Daniela Rațiu este jurnalist freelancer și a lucrat la „Ziua - Editia de Vest" și "Evenimentul zilei - Editia de Vest". Este Masterand la Facultatea de Arte a Universității de Vest Timișoara - Secția Foto-Video. A coordonat proiectul UVT TV. Realizator de eseuri vizuale, Omul care a oprit tramvaiele, (2018), despre Ion Monoran, Vom lupta și vom fi liberi(2019), un eseu despre revoluție și literatură, precum și o serie de eseuri vizuale despre scriitori și creațile lor, precum Tatiana Țîbuleac, Dan Coman, Claudiu Komartin, Robert Șerban, sau despre artista vizuală Suzana Fântânariu.