Metroul – o scenă a emoțiilor. Despre Boala Parkinson

De multe ori grijile cotidiene și vâltoarea vremurilor ne țin departe de cei ce au nevoie de noi, de cei ce merită atenția și sensibilitatea noastră. Fie că vorbim despre autism, copii cu Sindromul Down sau alte afecțiuni conexe, uneori nu reușim pe deplin să depășim egocentrismul ce ne inundă existența și să privim cu blândețe și bunătate către oamenii din jurul nostru. Uneori au nevoie doar de un simplu zâmbet.

În perioada 17-18 mai, Boala Parkinson a revenit în centrul opiniei publice. Aceasta este o afecțiune cunoscută publicului român, însă una insuficient conștientizată de segmentele largi ale societății. Ingenioși și plini de sensibilitate, organizatorii au apelat la teatru pentru a ajunge la sufletul oamenilor.

În forma unei mici scene, sub ochii trecătorilor, aceștia au creat un eveniment de o căldură aparte, emoționantă, molipsitoare și de ce nu, inspirațională pentru viitoarele campanii.

 

Astăzi, 17 mai, între orele 9:00-12:00, bucureștenii, grăbiți sau mai puțin grăbiți, care au ales să meargă cu metroul, au avut ocazia să asiste la momente artistice inedite, realizate în cadrul campaniei “Boala Parkinson îți dă lumea peste cap” inițiată de Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

Martorii oculari ai dimineții s-au putut bucura de o mică colecție de scenete, portretizate de către actorii Carolina Vasile, Gabriela Marin, Răzvan Dragu și Gabriel Costan, care au avut rolul de a ilustra modul în care viețile unor oameni obișnuiți sunt afectate de Boala Parkinson.

Actorii au pregătit două momente separate, duioase și emoționante, în medie de 4-5 minute fiecare, astfel încât trecătorii să le poată privi în întregime și să afle astfel mai multe detalii despre Boala Parkinson.

Prin aceste momente artistice, ne dorim să facem trecătorii să înțeleagă faptul că oamenii obișnuiți, ca ei, se pot trezi brusc cu lumea dată peste cap de Boala Parkinson. Pot fi bunicii lor, părinții, sau chiar ei înșiși. De aceea, vrem să îi ajutăm să recunoască simptomele bolii, ca să știe când și dacă este cazul ca ei sau un alt membru al familiei să meargă la medicul neurolog pentru un consult.” a declarat Dan Răican, Președintele Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

Mâine, vineri, 18 mai, la stația de metrou Pipera (în intervalul orar 9:00-12:00), rezervați-vă câteva minute pentru a asista la spectacolele cu pantomimă și statui vivante, realizate special pentru această campanie.

Boala Parkinson este cea de-a doua afecțiune neurologică progresivă ca frecvență din țara noastră, dar pacienții primesc adesea diagnosticul la mult timp (până la 20 de ani) de la debutul bolii, deoarece simptomele sale se confundă cu procesul natural de îmbătrânire. Estimările arată că peste 73.000 de români suferă de Boala Parkinson în acest moment.

Mai multe detalii despre Boala Parkinson și despre campanie găsiți pe: https://www.facebook.com/parkinsonromania/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *