Los Alamitos

EVENIMENTUL AMERICAN

În California, la sud de Los Angeles, este un mic oraș cu numele Los Alamitos (Plopișorii), cu o populație de numai 11.000 de locuitori. El face parte din comitatul Orange, ca și uriașul său vecin.

Așezarea a apărut după alipirea Californiei la Statele Unite, la sfârșitul secolului XIX, ca urmare a răspândirii culturii și prelucrării sfeclei de zahăr, care cerea un număr mare de lucrători.

Astăzi, cei mai importanți angajatori din oraș sunt centrul medical, școlile, comerțul și serviciile. Mulți dintre locuitori lucrează în Anaheim și Los Angeles, unde fac naveta în mai puțin de o jumătate de oră.

 

Orașul a urcat brusc pe scena notorietății naționale pe data de 19 martie 2018, când consiliul municipal a votat cu 4:1 respingerea legilor statului care favorizează imigrația ilegală și limitează sau exclude colaborarea cu autoritățile federale de justiție și imigrație, prin așa numitele măsuri și legi de tip sanctuar.

 

Consiliul orașului consideră că este imposibil să onoreze jurământul de suport și apărare a constituției americane în condițiile în care statul California acționează ca un stat sanctuar a spus purtătorul de cuvânt al autorității locale.

În mod specific, consilierii orașului Los Alamitos au citat Legea pentru valorile californiene (SB-54), Legea Californiei pentru protecția muncitorilor ilegali (HB-450) și Legea pentru inspecția și revizia facilităților federale de detenție (AB-103), votate de congresul statului, cu intenția clară de a proteja imigranții ilegali, ferindu-i de deportare și de arestare, chiar și pe cei condamnați pentru delicte penale.

Acestea sunt exact cele trei legi californiene la care s-a referit Departamentul de Justiție când le-a numit anticonstituționale și legi care se opun politicii și normelor de imigrare ale autorităților federale și a dat în judecată statul California, cu mai puțin de o lună în urmă.

Guvernul Trump a amenințat statele și orașele americane care se opun aplicării legilor federale pentru imigrație și justiție cu suspendarea ajutoarelor economice, dar multe din ele au decis să persiste în boicotarea acțiunilor făcute de guvernul țării.

În special guvernatorul statului California Jerry Brown și procurorul general al statului Xavier Becerra au făcut comentarii ostile și provocatoare, neținând seama de faptul că, prin constituția americană, legile federale au ascendent asupra celor emise sau aplicate de statele individuale.

Activiști și organizații de extremă stângă, puțin responsabili sau poate chiar voit agresivi, au vorbit de secesiunea statului din uniune și au încercat să lanseze o campanie de suport numită CalExit. Aceasta s-a stins fără să reușească să atragă mulți californieni în proiectul lor nebunesc.


(Distribuția zonelor sanctuar în orașele (roșu), comitatele (galben) și statele (verde) americane. Se remarcă frecvența acestor zone în zonele de nordest și vest ale țării.

La câteva zile după anunțul făcut de consiliul municipal al orașului Los Alamitos, alte orașe californiene și-au anunțat intenția de a se alinia cu politica guvernului federal și de a se opune legislației californiene despre care mulți spun că protejează străinii ilegali în dauna propriilor cetățeni.

Intre aceste orașe sunt Buena Park, Huntington Beach, Yorba Linda, Mission Viejo și altele.

În ziua de 28 martie, întreg comitatul Orange (populație 3,2 milioane, cel mai mare venit individual și pe familie din țară, produs anual brut peste 220 de miliarde de dolari) s-a declarat „antisanctuar” prin votul de 3:0 al comitetului de supervizori al teritoriului.

Mai mult, 12 state americane, în frunte cu Texasul, ca și alte orașe au depus la tribunalele federale moțiuni denumite scrisori ale prietenilor tribunalelor (amicus curiae brief), care sunt documente de suport ale unei anumite acțiuni juridice, în care partea care depune documentul nu este implicată, dar aduce fapte și informații suplimentare în suportul cauzei dezbătute, în acest caz acțiunea împotriva abuzului făcut de statul California. Prin aceste documente, numeroase state și orașe declară sprijin pentru punerea sub acuzare a statului California de către ministerul de justiție al uniunii americane.

Termenul juridic de sanctuar are o origine foarte veche. În Israelul antic, șase orașe (Golan, Ramoth, Bosor, Kedesh, Schehem și Hebron) aveau rolul de a adăposti pe cei care erau în pericol de a fi uciși ca răzbunare, pentru un omor nedovedit încă drept criminal sau intenționat. Până la completarea judecății, cei urmăriți găseau adăpost în cetățile protectoare și astfel se evitau actele violente asupra celor care ar fi putut fi nevinovați.

Plecând de la aceste tradiții, mai multe orașe americane s-au declarat „orașe sanctuar” și au acordat asistență socială și protecție împotriva autorităților federale de imigrație unor străini, chiar dacă aceștia fuseseră condamnați de lege. Numai că numele și intenția unor acte corect intenționate, cum erau formele de protecție ale unor oameni posibil nevinovați din antichitate, nu au multe în comun cu legile extrem liberale ale autorităților californiene, care impun cetățenilor statului cheltuieli suplimentare (imigranții ilegali primesc ajutor social și toate formele de educație și asigurare medicală) și ascund deliberat oameni cu trecut criminal.

Prin politica orașelor sanctuar americane, care au trecut de numărul de 250 și care sunt localizate în special pe coasta de vest și în nordestul Statelor Unite, s-a creat un conflict între guvernul federal și autoritățile locale.

Prin constituția americană, legile și măsurile care reglementează imigrația în Statele Unite sunt sub autoritatea guvernului federal, nu al statelor. Nesupunerea față de lege și măsurile de obstrucție a agenților de imigrație pe teritoriul lor au făcut ca statele care favorizează imigrația ilegală să fie într-o poziție de neconstituționalitate. California este în fruntea acestor state.

Șeful poliției din comitatul Orange a anunțat că pune la dispoziția autorităților federale listele de imigranți ilegali deținuți în penitenciarele lor, încălcând astfel legea californiană care îi interzice să o facă. El a spus că, procedând după cerințele legilor californiene, ofițerii de poliție simt că sunt puși să facă un lucru greșit.

Adjunctul lui a declarat presei că, prin aplicarea legilor californiene și eliberarea imigranților ilegali care ar trebui condamnați și deportați, poliția statului periclitează comunitățile și cetățenii statului.

Minusculul „David” reprezentat de orașul Los Alamitos a declanșat, prin gestul lui curajos, o adevărată furtună antisanctuar, care se răspândește rapid în „Goliathul” californian (cel mai populat stat american – 39,5 milioane de locuitori -, statul cu cea mai mare producție economică, care îl face a 6-a putere economică a lumii).

Dar mai mult, Los Alamitenii au schimbat percepția despre California generată și întreținută de media, aceea că statul este omogen liberal și adept al politicii granițelor deschise.

Se dovedește că nu numai cei care sunt declarat favorabili partidului republican, dar și cei mai mulți independenți și un segment considerabil al electoratului democrat se poziționează de partea echipei guvernamentale, care cere controlul granițelor și rezolvarea imigrației ilegale cu sprijinirea celei legale.   

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *