Guvernul federal dă în judecată statul California

EVENIMENTUL AMERICAN

Cele treisprezece colonii engleze din America de Nord, care s-au ridicat împotriva tiraniei exercitată de monarhia britanică, au simțit încă din timpul războiului de independență (1775-1783) nevoia unei unități strânse între ele, bazate pe încredere, prietenie și întrajutorare.

Instrumentul acestei unități au fost Articolele de Confederare, care, după discuții intense și multe proiecte prezentate Congresului Continental, au fost ratificate (la a șasea încercare), în anul 1781.  Pentru un timp, aceste articole au jucat rolul unei constituții, căci adevărata constituție a uniunii statelor americane a fost definitivată și votată abia în anul 1787.

Ulterior, noile state care s-au alipit uniunii au aderat la aceste articole, care confirmă independența, libertatea și suveranitatea tuturor statelor, dar dă guvernului federeal dreptul de a fi ultimul arbitru în disputele dintre state.

 

Deasemeni, documentul conferă autoritatea guvernului federal de a decide în problema relațiilor externe, în declararea războiului sau a păcii, în hotărârile luate pentru alianțe și tratate internaționale, în controlul forțelor armate, în problemele de imigrație, în administrarea servciilor poștale, în emiterea și controlul monedei americane și în prevenirea și rezolvarea disputelor dintre statele membre.

 

Conform amendamentului nr. 11 din constituția americană, statele au imunitate și nu pot fi date în judecată de cetățenii din acel stat, de cetățeni din alte state americane, sau de cetățenii străini, dar pot fi date în judecată de guvernul federal. Dar când un stat a violat fie constituția federală, fie pe cea a statului, atât indivizii, cât și guvernul Statelor Unite pot angaja statul în cauză în justiție.

 

Sunt mai multe exemple istorice de procese intentate de guvernul american unui sau unor state. Astfel, în anul 1960, guvernul USA a dat în judecată statele Louisiana, Alabama, Texas, Mississippi și Florida, care se declaraseră singurii proprietari ai subsolului din golful Mexic. Guvernul Obama a angajat în justiție statul Arizona, când guvernatoarea statului a autorizat controlul identității unor conducători auto suspectați de a fi imigranți ilegali.

 

Deși guvernul federal are ceeace se numește imunitate suverană și nu poate fi dat în judecată de statele individuale, decât dacă renunță la imunitate, sunt mai multe exemple în care acest lucru s-a întâmplat. Statul Massachussetts a angajat în justiție guvernul Statelor Unite pentru diferende legate de protecția mediului, mai multe state au dat în judecată guvernul Obama pentru abuzuri legate de aplicarea reformei sistemului medical și Texasul a deschis acțiune juridică împotriva aceluiași guvern pentru încălcarea drepturilor cetățenilor lui prin permiterea imigrației ilegale necontrolate.

 

Miercuri 7 martie 2018, procurorul general al Statelor Unite Jeff Sessions a anunțat oficial că statul California este dat în judecată de către guvernul american pentru emiterea de legi neconstituționale care se opun politicii de imigrație a guvernului, pentru practicarea unor măsuri obstructive împotriva agențiilor federale de imigrație, pentru menținerea statutului ilegal de „orașe sanctuar” care protejează imigranții ilegali, dintre care mulți sunt condamnați penal și pentru practica granițelor deschise. Deasemeni, guvernul federal a depus plângere împotriva lui Jerry Brown, guvernatorul democrat al statului California și a lui Xavie Becerra, procurorul șef al Californiei. El a făcut acest anunț din Sacramento, capitala statului California.

În cei opt ani în care uniunea americană a fost guvernată de echipa democrată condusă de Barack Hussein Obama, imigrația ilegală a atins cote alarmante și a creat în multe state mari probleme fiscale și de securitate. Acest lucru a fost facilitat de concepția favorabilă pe care o avea guvernul Obama despre cei care treceau granițele americane în mod fraudulos și de sprijinul pe care guvernul l-a dat guvernatorilor democrați din mai multe state, permițăndu-le să protejeze imigranții ilegali și să creeze multe orașe cu statutul de „orașe sanctuar”.

Rezultatul a fost că pe teritoriul Statelor Unite s-au adunat peste 13 milioane de imigranți ilegali, că a crescut foarte mult criminalitatea de care sunt responsabili imigranții ilegali și că la controlul de frontieră s-au introdus măsuri care au ușurat reintrarea în USA a unor ilegali recidiviști, nu puțini cu istorie de delicte legale, multe penale.

72.000 de străini ilegali sunt arestați în fiecare an pentru posesie sau comerț cu droguri. Din populația închisorilor americane, 25% sunt imigranți ilegali, iar arestările pentru omor, în număr de 1.200-1.500 pe an, sunt în 95% din cazuri arestări de străini ilegali.

În anul 2014, Institutul Statului California pentru politică publică (PPIC) a comunicat existența a 2,3 – 2,6 milioane de imigranți ilegali în stat, reprezentând circa 6% din populația Californiei. Azi se crede că numărul ilegalilor a ajuns la peste 3 milioane. 78% dintre aceștia provin din America Latină și 52% din Mexic.

Cheltuielile statului pentru imigranții ilegali (asistență socială, cheltuieli de educație, cheltuieli medicale, cheltuieli pentru forțele de ordine și pentru penitenciare, cheltuieli pentru personalul de control al granițelor) totalizează 25,3 miliarde de dolari pe an, punând o povară medie de $ 2.370 pe an pentru fiecare familie din stat.

Termenul juridic de sanctuar are o origine foarte veche. În Israelul antic,  șase orașe (Golan, Ramoth, Bosor, Kedesh, Schehem și Hebron) aveau rolul de a adăposti pe cei care erau în pericol de a fi uciși ca răzbunare, pentru omor nedovedit încă drept criminal sau intenționat. Până la completarea judecății, cei urmăriți găseau adăpost în cetățile protectoare și astfel se evitau actele violente asupra celor care ar fi putut fi nevinovați.

Plecând de la aceste tradiții, mai multe orașe americane s-au declarat „orașe sanctuar” și au acordat asistență socială și protecție împotriva autorităților federale de imigrație unor străini, chiar dacă aceștia fuseseră condamnați de lege.

Prin politica orașelor sanctuar americane, care au trecut de numărul de 250, s-a creat un conflict între guvernul federal și autoritățile locale.

Prin constituția americană, legile și măsurile care reglementează imigrația în Statele Unite sunt sub autoritatea guvernului federal, nu al statelor. Nesupunerea față de lege și măsurile de obstrucție a agenților de imigrație pe teritoriul lor au făcut ca statele care favorizează imigrația ilegală să fie într-o poziție de neconstituționalitate. California este în fruntea acestor state.

Încă din timpul campaniei electorale, candidatul Donald Trump a anunțat că inenționează să schimbe radical sistemul de imigrație, să consolideze granițele și să rezolve problema imigrației ilegale, pentru a se putea promova varianta legală a imigrației, sprijinită și îmbunătățită. El a fost singurul dintre politicienii candidați în anul 2016 care s-a situat pe această poziție și este sigur că succesul lui în alegeri se datorează, într-o mare măsură, acestui lucru. Marea majoritate a populației americane  sprijină imigrația legală și se opune celei fraudulente.

Conflictele dintre guvernul Statelor Unite și unul din statele uniunii sunt rare și captează atenția tuturor. Cel mai recent, care introduce punerea sub acuzare a statului campion pentru imigrația ilegală, California, de către departamentul de Justiție al țării este primul act care urmărește sancționarea unui stat american pentru emiterea de legi care contravin și constituției americane și politicii de imigrație a noului guvern, total opusă atitudinii celui precedent.

Cu declarația din 7 martie, politica americană intră într-un episod de argumentație intensă și pasionată, din care mulți speră că va rezulta o concluzie compatibilă cu tradiționalul spirit de justiție al democrației americane.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *