10 (zece) punkte: Nick Cave

1.www.polirom.ro: ” Nick Cave (n. 1957), cunoscut mai ales pentru activitatea sa de cintaret, compozitor si lider al formatiei Nick Cave and The Bad Seeds, este un artist polivalent, care s-a manifestat si ca prozator, autor de teatru, scenarist, pictor. S-a nascut in Warracknabeal, in statul australian Victoria, unde si-a petrecut copilaria. Mama lui este o violonista celebra, iar tatal, profesor de engleza, care i-a stirnit pasiunea pentru literatura, a murit intr-un accident de masina pe cind Nick Cave avea nouasprezece ani, eveniment tragic ce l-a marcat profund pe viitorul artist. In 1976, dupa ter­minarea liceului, Cave s-a inscris ca student la Arte la Caulfield Institute of Technology (azi Monash University), dar a renuntat un an mai tirziu, hotarind sa se dedice muzicii (ulterior, in 2008, fosta sa universitate i-a conferit titlul de doctor honoris causa). Dupa 1980 a trait o vreme la Londra, apoi, pina in 1989, in Berlinul de Vest, iar in prezent locuieste in Marea Britanie, la Brighton and Hove. Prima lui formatie s-a numit The Birthday Party, dar Nick Cave a cunoscut succesul abia cu The Bad Seeds, infiintata in 1984. Celebru in intreaga lume in calitate de compo­zitor si cintaret, a colaborat cu artisti prestigiosi si a luat parte la proiecte dintre cele mai diverse; printre altele, este autorul coloanei sonore din filmul lui Wim Wenders Cerul deasupra Berlinului.”

2”În proză găsesc o libertate pe care muzica nu mi-a oferit-o niciodată…” (Nick Cave)

3.www.polirom.ro: ” Ca scriitor, Nick Cave a debutat in 1988 cu volumul King Ink, o antologie de poeme si piese de teatru, urmata in 1997 de King Ink II. A mai scris, printre altele, o adaptare pentru scena a povestirii Metamorfoza a lui Franz Kafka si scenariul filmului The Proposition (2005).”

4.În limba română, are două volume, ambele publicate la editura Polirom: ”Și a văzut asina pe înger” & ”Moartea lui Bunny Munroe”.

5.

6.Siteul personal al lui Nick Cave: https://www.nickcave.com/

7.Nick Cave: ”înregistrările mele sunt o litanie de plîngeri, așa cum sunt, destul de mult, și eu în viața reală”.

8.

9.Nick Cave: ”dacă aș scoate iubirea din ecuație, nu aș mai știi despre ce altceva să scriu”.

10.

&

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *