Dintr-una-ntr-alta, cu sonor

Multe avantaje are smart phone-ul! Printre altele, deși transmite milioane de informații, dorite sau nu, este – spre deosebire de alte mijloace de comunicare – silențios. Totul e fără sonor, cu excepţia indivizilor care parcă ar vorbi singuri, cu un fir ieșind din ureche și cu smart phonul în buzunar (în rarele cazuri în care el mai e folosit ca telefon și nu ca aparat de fotografiat, curier, GPS, cercetaș Google, etc). Cât despre video-uri, sunetul lor e captat individual, prin căști.

Am descoperit avantajul muțeniei mobilului zilele trecute, când îmi așteptam rândul la doctor. Toți cei din sala de așteptare erau cufundați în micile telefoane; era o liniște desăvârșită. Tocmai bine, mi-am spus și am citit toate afișele care dădeau instrucțiuni despre ce e interzis în sala de așteptare, cum ar fi utilizarea parfumurilor, al căror miros poate deranja, sau prezența produselor cu nuci sau alune, la care unii sunt alergici. Şi altele de acest gen. Era o liniște absolută, deși niciun afiș nu se referea la păstrarea ei, aşa că am deschis cartea pe care o adusesem, fiind convinsă că literatura îmi va alunga mai eficient angoasele medicale decât Iphone-ul din buzunar.

Sala de asteptare 1

Volumul „Întoarcere în secolul 21” de Ioana Pârvulescu (Ed.  Humanistas 2012) era exact ce-mi trebuia. Scrise alert și cu un umor de bună calitate, textele m-au scos din frica provocată de orice vizită la doctor. Îmi place s-o citesc pe Ioana Pârvulescu, mă regăsesc în paginile ei!

Și, tocmai când mă amuzam mai bine, comparând pățania autoarei cu una similară pe care o avusesem și eu, a apărut o doamnă în vârstă, sprijinită într-un walker. Cum era o zi foarte friguroasă (îmi pusesem ciorapi groși și ghete), m-a surprins faptul că era în șlapi și fără ciorapi. Poate că tocmai de asta, așezându-se lângă doamna din apropierea mea, care purta niște pantofi lucioși, roșii, a exclamat cu gals tare: „Vai ce pantofi frumoși aveți”! Doamna cu pantofii roșii, întreruptă din activitatea (mută) de pe smart phone, a mulțumit politicos și și-a continuat lucrul pe mobil, sau, mai exact, a încercat să-l continue, pentru că doamna în șlapi a continuat, la fel de tare: „Ah! Dv știți să folosiți smart phon-ul, eu nu știu. Fiul meu, care e tehnician de calculatoare a încercat să mă învețe, dar i-am spus că nu mă interesează. Mă descurc și fără. …”, etc.

Din acel moment lectura mea a fost compromisă. Cum să citești în românește când cineva vorbește tare, chiar alături de tine, în engleză? Te încurci în limbi! Cred că și domna cu pantofi roșii a realizat că nu mai e rost de citit pe smart phone. Tăcea, în timp ce doamna fără șosete vorbea cu o viteză și intensitate remarcabile. Poate că avea o problemă de auz, mi-am zis. Am aflat – deși nu mă interesa- toată povestea vieții ei, a fiului, părerea ei despre prietena lui, auzi matale, mai ȋn vârstă ca el, cu care fii-su ȋn niciun caz n-ar fi trebuit să se încurce; și multe altele.

Sala de asteptare 2

Monologul doamnei în șlapi a fost însă întrerupt de o bruscă avalanșă verbală a celei cu pantofii roșii, care până atunci tăcuse. Probabil că-și pierduse răbdarea și a pornit la atac, m-am gândit. I-a spus d-nei în șlapi că e artistă decoratoare și a început să-i arate pe mobil fotografii cu decorațiile de Crăciun confecţionate de ea, care au provocat imediat nişte asurzitoare chiote admirative emise de doamna în șlapi. Fiind alături, am tras cu ochiul la fotografiile digitale. Kitch-ul să trăiască! Din fercire, deși entuziasmul autoarei kitch-ului părea autentic, intensitatea sonoră a vorbelor ei era totuşi cvasi-normală.

Exact când decoratoarea a început să dea explicații tehnice asupra confecționării și vânzării produselor ei kitch, am fost chemată în cabinet și, ca urmare, am pierdut restul conversației. Amețită de dialogul celor două doamne, am întrebat-o pe soră dacă n-ar putea să afișeze, pe lângă anunțurile existente, și unul referitor la poluţia sonoră. Nu se gândise, mi-a promis că o va face.

După ce am părăsit clinica, mi-a stăruit în minte o întrebare: ce a adus-o la doctor pe doamna în șlapi, o problemă de auz, sau de călduri în tălpi?

Sala de asteptare 3

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *