Romulus Rusan– Istorie, Memorie, Memorial. Sau cum se construiește un miracol (2)

Ana BLANDIANA: Cuvînt înainte

Există oare ceva mai opus morții decât o carte? Există vreun vas în care viața să poată fi turnată mai cu grijă, adică fără să se risipească și să curgă pe de lături, luând cuminte forma cărții în care a fost turnată? Există ceva mai în stare decât o carte să transforme moartea în posteritate? Iată, această carte conține o bună parte a vieții lui Ro-mulus Rusan din ultimele două decenii, acea parte formată și din zilele săptămânii și din weekenduri, și din orele zilelor și din orele nopților, acea parte din cauza căreia nu avea timp să meargă nici la doctori, nici la concerte, nici să-și întâlnească prietenii, nici să-și deschidă manuscrisele lite-rare, pentru că prioritară era întotdeauna munca la Memo-rial, din ce în ce mai solicitantă pe cât trecea timpul. Pentru că, paradoxal, o dată cu trecerea timpului, munca de la Memorial nu se apropia de sfârșit, ci căpăta amploare prin creșterea impactului public și a rezonanței internaționale. Încât, cei doi-trei ani de amânare a propriului scris au devenit tot atâtea decenii. În această carte se cuprinde atât drama cât și descoperirea că sacrificiul literar a fost înlocuit nu numai cu instituția care a luat naștere, ci și cu o altfel de operă scrisă. Și, mai ales, este dovada că, asemenea Mănăstirii Argeșului, Memorialul de la Sighet își datorează trăinicia îngropării benevole între zidurile lui a unei vieți. Am fost întotdeauna cu toții convinși că realizarea Memorialului Victimelor Comunismului, în condițiile în care a fost realizată, este nu atât o victorie, cât un miracol.

Am îndrăznit să formulez această concluzie în titlul volumului pe care în modestia lui, cu siguranță autorul nu și l-ar fi permis.

Dumnezeu să-l răsplătească, adăugându-i vieții de apoi posteritatea.

ROMULUS RUSANIstorie, Memorie, Memorial sau Cum se construiește un miracol; cuvînt înainte – Ana Blandiana, editor – Ioana Boca, Editura Fundația Academia Civică, 2017

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *