Moldova, al cincilea anotimp al copilăriei!

imagine-principala-1Chişinăul este un oraş cochet, parte, plin de paradoxuri şi spaţii ascunse ce pot trece uşor drept universuri de sine stătătoare. Chişinăul este un oras copilăros, unde se păstrează esenţa unui timp boem, ce nu mai creşte decât în mister şi nesfârşită consistenţă şi autenticitate, dacă doriţi…

Desigur sunt multe poveşti triste şi realităţi crunte, chiar cumplite, însă oraşul păstrează un farmec al său care se descoperă în timp. De multe ori mă întreabm cu poţi poveşti Chişinăul. Desigur sunt multe istorioare care au trecere la public. Dar care ne tihnesc cu adevărat? Cum putem aduce la Bucureşti măcar o particică din Chişinău? Prin cultura bineînţeles şi prin prieteniile noastre transfrontaliere.

Chişinăul este un oraş al copilăriei, locul, unde s-a inventat al cincilea anotimp!

Aici în Republica Moldova nu poţi refuza invitaţia unui moldovean de a veni în ospeţie şi nu poti ignora bogăţiile eufonice ale graiului moldovenesc, complementar limbii române. Aici te poţi bucura de bucatele din poveştile lui Creangă sau ale lui Eminescu, dar poţi savura şi o soleancă bună după o noapte cam grea. Toate îţi priesc pe aici! Chişinăul este un oraş al copilăriei, locul, unde s-a inventat un al cincilea anotimp.

Până şi cultura pe aceste meleaguri este înzestrată cu un spirit conservator şi feciorelnic. Toate ne amintesc de copilărie, iar pentru noi acest process de explorare a universului copilăriei nu poate fi niciodată facil. Procesul este mult mai anevoios decât ne imaginăm. Acel anotimp al speranţelor perfecte ne dă multe bătăi de cap când creştem şi ajungem în sfârşit adulţi. Şi mai ales când suntem priviţi de societate ca oameni maturi.

Ce recuperăm din această întâlnire cu sine, cu copilăria. Probabil o mare parte din noi! Nu pot să nu evoc o vorbă veche:” Dacă oamenii ar fi perfecţi nu ar mai exista teatru!” şi să nu mă gândesc că există un sezon al speranţelor perfecte şi pentru România şi pentru Republica Moldova.

Republica Moldova şi România sunt în acest proces al căutării copilăriei comune!

În spiritul acestei năzuinţe, Teatrul Nottara a pregătit pe 10 octombrie spectacolul Notenkraker sau… Al cincilea anotimp, scris de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, al Teatrului de Revistă Ginta latină din Chișinău.

Acest spectacol ce vine din Republica Moldova prevede intuitiv anotimpul copilăriei care nu ţine cont de intemperii şi schimbări ale naturii. El ne povesteşte de copilărie, de acea copilărie cu adâncimi şi înălţimi nebănuit de fericite, în mare măsură, date uitării de către cei maturi. „Notenkraker” sau …Al cincilea anotimp… este preconizat pentru toate vârstele şi, cu siguranţă, exponenţii tuturor vârstelor vor avea prilejul de a recolta profitul moral scontat, atât de necesar societăţii, ce vine să ne îndemne să realizăm acţiuni importante întru a pune stăpânire reală pe un viitor decent”, se arată în descrierea spectacolului.

Notenkraker sau…Al cincilea anotimp… vine să completeze tezaurul repertorial al Teatrului de Revistă „Ginta latină” cu încă o perlă scenică pusă întru îmbogăţirea spirituală a consumatorilor de produse teatrale moderne.

Spectacolul deschide festivalului Teatrului Nottara, FEST(IN) pe Bulevard(ce va avea loc în perioada 10-22 octombrie 2016), luni, 10 octombrie, la ora 18.45 la sediul din Magheru. Mai multe detalii aici.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *