“La nouvelle vague”, îndrăgostirea

“La nouvelle vague” este declaraţia de dragoste făcută acestei stranii, fragile şi fantasmatice arte a cinematografului. O artă aparent fără memorie, în care se toarnă, fabulos, întreaga memorie de imagini şi de sunete a umanităţii. Truffaut, Godard, Chabrol, Rohmer, Rivette şi ceilalţi propun o dialectică jucăuşă şi profundă a asumării acestei tradiţii. Pasul din cluburile de cinefili spre cine-scriitură este firesc şi ţine de puterea irepresibilă de atracţie a imaginaţiei eliberate.

Ce este “ noul val”? Poate tocmai senzaţia de indicibilă, intraductibilă emoţie cu care revezi un pasaj de film, resimţind aceeaşi familiaritate melancolică pe care o încerci în clipele în care te reapleci asupra unui pasaj literar. Moştenirea “noului val” este această capacitate a filmului de a face să se nască mituri urbane, la fel de puternice şi de enigmatice precum cele antice. Mersul camerei de luat vederi între statuile antichităţii este, pentru Godard, la fel de natural ca alunecarea cadrelor pe un bulevard parizian. Insolitul se naşte din puterea de a lua în stâpânire universul, o dată pentru totdeauna.

“La nouvelle vague” înseamnă naşterea unei limbi franceze care nu mai seamănă cu idiomul elegant şi aseptic al marilor ecranizări. Este aceasta o limbă ce evocă libertatea de jocuri de cuvinte a lui Queneau şi poezia stranie a lui Prévert. Când Louis Malle adaptează “Zazie dans la metro”, el redă, în cadrul cinematic, revoluţia fanteziei. Ieşită din ţâţânile gramaticii franceze, limba se alătură camerei în căutarea unui alt liman, luminat de sorii ludici ai calamburului.

“La nouvelle vague” înseamnă revelaţia peisajului care se află în afara decorului înnecat de praf al studiourilor. Contactul nemediat cu lumea care palpită, contactul nemediat cu acest nou tip de frumuseţe urbană care se iveşte din paginile revistelor de modă şi din documentarele de epocă. Şi este, înainte de toate, Parisul însuşi, un Paris care vibrează, iradiază, explodează, uluieşte şi mutilează, un Paris al zilelor, amiezilor şi al nopţilor, un Paris al crimei , un Paris al goanei prin muzee şi al săruturilor furate, un Paris care se aşează peste retină ca un văl parfumat, ca un poster în marginile căruia se poate desluşi strălucirea universului în plină geneză.

“La nouvelle vague” înseamnă feminitatea tandră şi devoratoare, încărcată de un sens al perisabilităţii şi obsedată de farmecul care i se scurge , printre degete, ca într-o clepsidră. Camera se apropie de aceste chipuri şi le conferă lucirea himerică ce nu le mai părăseşte niciodată. Creator sedus de propria creaţie, autorul din “la nouvelle vague” este inseparabil de acest mers feminin inconfundabil, de această patină a surâsului sau a tristeţii. Jeanne Moreau, Anna Karina, Stephane Audran, Brigitte Bardot- pe ecran se înşiră colonadele unui templu al modernilor.

“La nouvelle vague” este semnul acestei tandre şi pasionate reîntoarceri spre cinematograf. Întunericul sălilor de proiecţie este plămada din care se construiesc jocurile de cuvinte, întorsăturile de imagini, tăieturile de cadru şi trailerele iuţi ca un poem suprarealist. Iubirea noastră faţă de film este, în cele din urmă, un ecou al propriei lor iubiri- fără rest, maniacală şi luminoasă.

3 Comentarii

 1. Prima tentatie este sa te intrebi cum faceţi sa conciliati pozitiile de dreapta cu un cinema de stanga. Pe urma, stand sa regandesti chestia, iti dai seama ca era stanga bobo. Era amor nebun dar bine conţinut, revolta -dar cu suedeze, rougeul de buze, artificialitatea si cabotinismul bien a leurs place (zazie este perfectiunea deja-dit-lui). Nimic nelalocul lui. Dar nici asa nu merge, ptr. ca au facut totusi gesturi dramatice in 68. Stanga bobo este cu oarecare aproximatie, „hipsterul” de azi. Cum faceţi deci ? Vedeti doar jumatatea convenabila ?

  • Ioan Stanomir Ioan Stanomir says:

   le conciliez in masura in care nu am dogmatism ideologic si nici monocromie intelectuala.

 2. Roxana Enescu says:

  Jacques Prévert

  „This Love
  This love
  So violent
  So fragile
  So tender
  So hopeless
  This love
  As beautiful as the day
  And as wretched as the weather
  When the weather is wretched

  This love
  So real
  This love
  So beautiful
  So happy
  So joyous
  And so ridiculous
  Trembling with fear
  Like a child in the dark
  And so sure of itself
  Like a tranquil man in the quiet of the night
  This love
  Which made others afraid
  Which made them gossip
  Which drained the colour from their cheeks
  This love
  Watched for
  Because we watched for them
  Snared, wounded, trampled, finished, denied, forgotten
  Because we snared, wounded, trampled, finished, denied, forgot it

  This love
  Entire
  Still so alive
  Shining
  This is yours
  This is mine
  This love
  Which is always new
  And which never changes
  Real like a plant
  Quivering like a bird
  Warm and as alive as the summer
  We can both
  Go and come back
  We can forget
  And fall asleep
  And wake up
  To suffer old age
  Fall asleep again
  To dream to death
  Awake
  To smile and laugh
  Young again
  Our love endures
  Obstinate as a mule
  As alive as the desire
  As cruel as the memory
  As stupid as the regret
  As tender as the memory
  As cold as marble
  As beautiful as the day
  As delicate as an infant
  It watches us
  Smiling
  And speaks to us
  Without saying a word
  And I
  I listen to it
  Trembling
  And I cry
  I cry for you
  I cry for myself
  And I beg you
  For yourself
  For me
  And for all those who love
  And who are loved
  Yes
  I cry to it
  For you
  For me
  And for all the others
  I do not know
  Stay there
  There where you are
  There where you were before
  Stay there
  Don’t move
  Don’t go away
  We who are loved
  We have forgotten you
  Do not forget us
  We had only you on this earth
  Do not let us grow cold
  Further and further away every day
  It doesn’t matter where
  Give us a sign of life
  In a nook in the woods
  In the forest of memory
  Suddenly arise
  Take us by the hand
  And save us”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *