1951 – „Vocea Americii” se aude pe strazile din Turnu Magurele

Ce inseamna factorul uman!

In plina teroare, cu o Romanie – oficiala, cel putin – implicata in actiunile anti-titoiste inspirate de sovietici si in prima linie a denuntarii ‘imperialismului’ americano-englez (incriminat isteric pentru razboiul din Coreea), apar fisuri in functionarea aparatului propagandistic, mai ales din provincie. La finele lui decembrie 1951 si in ianuarie 1952 Sectia de Propaganda si Agitatie, condusa de Leonte Rautu, ancheteaza un caz insolit. Poate unii au crezut ca speranta populara (‘Vin americanii!’) va deveni realitate.

Pentru un sfert de ora, pe strazile din orasul Turnu Magurele, s-a putut auzi – la 26 decembrie 1951 (seara) – programul postului de radio Vocea Americii. Ce s-a intamplat?

In seara zilei de 26 decembrie 1951, orele 19.00, operatorul Vasile Predescu a dat drumul la statia de radio-amplificare pentru a transmite Radio Bucuresti I. A plecat insa imediat la cinema. Securitatea din T. Magurele a sesizat ca la statie vorbeste ‘Vocea Americii’. Pana au gasit pe operator spre a descuia si opri statia, un sfert de ora s-a transmis ‘Vocea Americii’.

Securitatea, in urma cercetarilor, a gasit nevinovat pe operatorul Vasile Predescu, pe motiv ca aparatul de receptie al statiei A.E.G. e foarte uzat si nu isi mentine unda… Probabil condensatorul s-a incalzit si unda s-a schimbat automat. AgitProp-ul central a propus schimbarea lui Vasile Predescu. Originea lui sanatoasa l-a salvat poate de consecinte mai grave.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *