Un german și un francez. Fascism și comunism

Ernst Nolte și Francois Furet & o carte: “Fascism și comunism”, apărută în ediție românească – una cît se poate de binevenită – la editura Art, în seria foarte valoroasă despre care am mai scris pe Lapunkt, “Demonul teoriei”.

Avem de-a face cu o carte a cărei temă are o miză uriașă; în plus, “Fascism și comunism” este un document subîntins de o polemică de cea mai bună calitate. Adaug ceva esențial: miza acestei teme nu e doar uriașă, ci și cît se poate de actuală – bucăți mai mici sau mai mari din cele două ideologii demonice ale secolului trecut circulă încă, fie și sub formă de “fantome”; ele fac adepți, fac școală, produc realitate.

Ernst Nolte este germanul – cel care spune, între altele, invitînd la polemică în cel puțin o privință (a propos de localizarea “fascismului radical”): “știu că de mult timp mi se reproșează că, făcînd din “fascismul în epoca sa” o temă de cercetare și considerîndu-l european, “aș discula Germania”. Eu am crezut și cred în continuare cu fermitate ca ne plafonăm atunci cînd vrem să închidem în limitele unui singur stat și ale unei singure tradiții naționale un curent esențial al epocii care, după părerea tuturor, nu s ecaracterizează prin “globalizare” doar începînd cu 1945. Urmărirea acestei căi nu ar fi foarte diferită de cea pe care i-a dat-o “poporului evreu” părintele socialismului și al bolșevismului. Dar nu vreau să șterg diferențele dintre națiuni și nici să identific “fascismul radical” care nu a existat decît în Germania cu “fascismul normal” din Italia. Totodată, nu trebuie dizolvată articulația dintre crima rațională și constatarea rațională, care i-a servit lui Hitler drept bază pentru a face din această crimă rezultatul de neînțeles al unui “rău absolut””.

Fascismicomunism-pic

Francois Furet este francezul – cel care îi dă un set de replici de mare forță lui E. Nolte, cel care este în profund dezacord cu germanul Nolte în privința “nucleului rațional” al nazismului și cel care, între altele, spune: “Singura modalitate profundă de a aborda studiul celor două ideologii și mișcări politice inedite apărute la începutul secolului nostru, comunismul marxist-leninist și fascismul, sub dubla sa formă italiană și germană, este de a le lua împreună, ca două fețe ale unei imense crize a democrației liberale, apărute odată cu războiuldin 1914-1918.” Și cel care își completează memorabil ideea situării egale a celor două teribile ideologii și mișcări politice: “faptul că cele două ideologii se proclamă în situație de conflict radical nu le împiedică să se întărească reciproc, prin chiar această ostilitate: comunistul își hrănește credința din antifascism, iar fascistul, din anticomunism. Pe de altă parte, ambele combat unul și același dușman, democrația burgheză. Comunistul vede în ea plăsmuirea fascismului, fascistul vede în ea anticamera bolșevismului, dar amîndoi luptă pentru a o distruge.”

Ediția originală a acestei cărți datează din 1998. În 1997, un alt francez, Alain Becancon făcea o constatare care este, în integralitatea ei, valabilă și astăzi: “Mă frământă următoarea dilemă: cum se face că astăzi, adică în 1997, memoria istorică le aplică un tratament diferit, mergând până acolo încât pare să uite de comunism?” Aceasta, în condițiile în care, crede Becancon, în fapt / în adevăr, lucrurile sînt cît se poate de clare. Besancon: “La fel de criminale? Ca unul care le-a studiat pe amîndouă, cunoscînd culmile în intensitate ale crimei naziste (camera de gazare) și în extensie ale comunismului (peste șaizeci de milioane de morți), genul de pervetire a sufletelor și minților operată atît de unul, cît și de celălalt, cred că nu se pune problema să intrăm în această discuție periculoasă și că trebuie să răspundem simplu și ferm: da, la fel de criminale”. Furet a murit în iulie 1997, cu cîteva luni înainte de apariția acestei cărți. O carte vie, tensionată, care începe cu un motto la finalul căruia există un avertisment serios și actual: “a înțelege și a explica istoria nu mai înseamnă un lucrur atît de simplu”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *