10 (zece) punkte: Vlad Georgescu

1.Între 1983 şi 1988 a fost Directorul Departamentului românesc de la Europa Liberă, fiind o figură emblematică a acestui post.

2.Istoric de formaţie, a fugit în străinătate, unde s-a şi stabilit, în 1977, după ce stătuse două luni în arest pentru vina de a fi scris critic despre dictatura ceauşistă.

3.Autor al mai multor lucrări de specialitate, între care: Din corespondenţa diplomatică a Ţării Romîneşti, Muzeul Romîno-Rus, Bucureşti, 1962, 268 p.; Political ideas and the Enlightenment in the Romanian principalities (1750-1831), Boulder (East European Quarterly), New York (Columbia University Press), 1971; Ideile politice şi iluminismul în principatele române (1750-1831), Editura Academiei RSR, Bucureşti, 1972; Politică şi istorie: cazul comuniştilor români 1944-1977, editura Jon Dumitru (colecţia Clio fără mască), München, 1981 (republicată în câteva ediţii în România, după 1990), 158 p.; Istoria românilor de la origini pînă în zilele noastre, München, 1984, 394 p. (ed. a III-a, Editura Humanitas, Bucureşti, 1992); Istoria ideilor politice româneşti, editura Jon Dumitru (colecţia Clio fără mască), München, 1987; Romania anilor ’80, editura Jon Dumitru (colecţia Clio fără mască), München, 1994, 254 p.

4.Emil Hurezeanu în dialog cu Vlad Georgescu în 1988:

 

5.”Ciuma lui Caragea” – un text puţin cunoscut al lui Vlad Georgescu, publicat în premieră de LaPunkt: http://www.lapunkt.ro/2013/05/28/ciuma-lui-caragea-un-text-inedit-al-lui-vlad-georgescu-despre-cutremurul-din-martie-1977-si-regimul-ceausescu/

6.”Istoria românilor” de Vlad Georgescu, publicată şi la Humanitas (http://www.humanitas.ro/vlad-georgescu ) este o lucarea de referinţă în domeniu.

7.”România anilor 80” – o carte de Vlad Georgescu: http://adevarul.ro/cultura/carti/romania-anilor-80-carte-vlad-georgescu-1_52e10565c7b855ff56baeeff/index.html#

8.Vlad Georgescu: „Terorismul de stat, crima politică, sînt dovezi de disperare, nu de forță. Președintele comuniștilor români ar trebui să înțeleagă că situația internă nu se poate îndrepta prin eliminarea fizică a celor care îi critică politica ci prin schimbarea acestei politici, ruinătoare pentru țară, ruinătoare chiar și pentru clasa politică care o conduce astăzi. Nu aruncînd în aer Europa Liberă va găsi dl. Ceaușescu răspuns la gravele întrebări pe care și le pun românii în legătură cu politica sa. Incercînd să ne arunce în aer, comuniștii români nu fac decît să arate și românilor și străinătății, pe lîngă adevărata lor față, și adevărata lor slăbiciune. Iar în ceea ce ne privește nu vă faceți, domnilor, nici o iluzie! Vom continua să ne facem datoria pentru că ea izvorăște din conștiința adîncă că slujește țării și neamului nostru.”

9.A murit în noiembrie 1988, după o teribilă suferinţă cauzată de o tumoare cerebrală cauzată, se presupune de iradierea de către Securitate. Foarte important în această tragică „afacare”, în iradierea lui Vlad Georgescu de către Securitate ar fi fost Constantin Bălăceanu-Stolnici, cel care, în turnătoriile sale la Securitate, ar fi dat şi schiţa apartamentului în care a locuit Vlad Georgescu. Aici, amănunte desprte odioasele turnătorii ale lui Bălăceanu-Stolnici, inclusiv despre cea privitoare la Vlad Georgescu: http://www.ziare.com/stiri/ancheta/dovada-turnatoriei-in-cazul-balaceanu-stolnici-europa-libera-188194

10.Vlad Georgescu: „“Când am plecat din România, în urmă cu câţiva ani, un general de securitate mi-a cerut să promit că voi duce în străinătate o activitate numai de folos ţării. Venirea la Europa liberă arată că mi-am ţinut făgăduiala.” – citat din primul său editorial de la Europa liberă.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *