Stalin X 2

*Simon Jonathan Sebag Montefiore este universitar de prestigiu, jurnalist cu mare notorietate și, mai ales am putea spune, un istoric cu un uriaș suces de public și de presă. De asemenea, e un prozator cu o cotă în urcare.

*E, cum sugeram imediat mai sus, cunoscut însă mai ales ca istoric. Inclusiv în România – în limba română avem deja traduse patru dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale din domeniul istoriei (între altele, Simon Jonathan Sebag Montefiore –un obișnuit laureat al premiilor de profil din Vest – este considerat unul dintre cei mai valoroși și riguroși autori de literature de popularizare a istoriei).

*Două dintre lucrările sale de istorie traduse în limba română sînt “Monștri. Cele mai malefice personalități de la Nero la Osama Bin Laden” și – cartea aceasta a avut o bună recepție pe piața editorial de la noi – uriașa lucrare despre “Ierusalim. Biografia unui oraș”. De asemenea, Simon Jonathan Sebag Montefiore are tradusă la noi și o carte de ficțiune – “Într-o noapte de iarnă”.

*Celelalte două volume de istorie publicate pînă acum în limba română de către Simon Jonathan Sebag Montefiore sînt, în multe privințe, “gemene”. Ele îi sînt dedicate unuia și aceluiași personaj, criminalului comunist Stalin. Ambele sînt publicate la editura Polirom, ultima dintre ele chiar în urmă cu foarte puțin timp.

*Prima la noi – și, totodată, prima în ordinea aparițiilor și în ediția originală – este “Stalin. Curtea țarului roșu”. Iată principalele borne ale decupajului istoric-temporar pe care îl face, în această carte, Montefiore: Acele vremuri minunate: Stalin si Nadia, 1878-1932 • Pe marginea prapastiei, 1934-1936 • Macelul: Ejov, piticul otravii, 1937-1938 • Macelul: Beria intra in scena, 1938-1939 • „Marele joc”: Hitler si Stalin, 1939-1941 • Razboiul: geniul gafelor, 1941-1942 • Razboiul: geniul triumfator, 1942-1945 • Jocul periculos al succesiunii, 1945-1949. Despre această lucrare, în The Guardian, s-a scris că este „una dintre putinele carti recente despre stalinism care vor fi citite si in viitor.”

*Cea de-a doua, cea mai recentă cum spuneam, se numește “Tînărul Stalin”. E despre copilăria, adolescența și tinerețea celui care avea să devină unul dintre cei mai mari lideri ai crimelor politice din istoria umanității. Borne minimale: Soso, minunea lui Keke • Stalin, omul din subterana: Konspiratiia • 1905: Vulturul muntilor. Stalin il intilneste pe Lenin • Distractii la inchisoare – curse de paduchi, crima si nebunie • Viena 1913: minunatul georgian, pictorul austriac si batrinul imparat • 1917 toamna: Soso si Nadia

curtea tinarul

*“Stalin. Curtea țarului roșu”, și “Tînărul Stalin” sînt două cărți care aduc argumente decisive într-un proces, inspirat denumit ca atare de Horia-Roman Patapievici, de “clarificare morală” – cu privire la ce a însemnat cu adevărat comunismul, cu privire la cine a fost cu adevărat Stalin. Pe coperta ediției recentissime de la Polirom e un tînăr simpatic, nonșalant evident charismatic; un fel de hipster – cum a fost denumit recent în cîteva texte apărute în unele publicații stîngiste din Vest și cum a fost, fără prea mult entuziasm preluat și la noi de către noua stîngă. Ei bine, nu, Stalin nu a fost așa ceva – doar un proto-hipster, doar un tînăr simpatic – a fost, mai ales și definitiv, unul dintre marii criminali ai omenirii. Să mai spun că, în sensul acestui proces de clarificare morală – despre comunism și, în cazul acesta particular, despre Stalin -, celor două lucrări ale lui Simon Jonathan Sebag Montefiore  li s epot adăuga, fericit, firesc-complementar, și mica biografie dedicată “țarului roșu” de către Paul Johnson (carte, de asemenea, disponibilă, de aproape un an, și în limba română). Cu cele trei volume la îndemînă, lucrurile sînt cît se poate de limpezi. Sau ar trebui să fie așa…

*P.S.Simon Jonathan Sebag Montefiore  mai are încă o carte care gravitează în jurul monstruosului I.V.Stalin. Nu o avem încă tradusă în românește. Se numește “My affair with Stalin” și e un volum de ficțiune.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *