2015 este anul care marcheză, în privinţa aniversărilor, câteva momente rotunde. În rezumat: patru dintre cele mai importante instituţii de cultură – fie ea înţeleasă în sens larg, fie în sens de cultură publică şi cultură politică.
Astfel, în 2015, editura Humanitas împlineşte 25 de ani de existenţă – „primii 25 de ani”, perioadă în care, sub această extrem de prestigioasă siglă, au fost publicate peste douăzeci de milioane de cărţi. Cei 25 de ani de Humanitas vor fi marcaţi, în decursul lui 2015, prin mai multe evenimente specifice, startul acestora fiind punctat de dialogul purtat între Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici la prima ediţie din 2015 a întîlnirii publice lunare „Înapoi la argument”, prilej cu care se va discuta despre „Cum pătrunde spiritul în lume”.
În acest an, o altă editura de mare prestigiu are parte de o aniversare speciala: Poliromul, cu sediul central la Iasi, împlineşte 20 de ani de existenţă, de-a lungul cărora, ca şi editura Humanitas, a publicat titluri care însumează milioane de exemplare tiraj. Cartea cu care această editură a debutat pe piaţa editorială autohtonă i-a aparţinut lui Adrian Marino – „Pentru Europa. Integrarea României. Aspecte culturale şi ideologice”. Polirom s-a „născut” în februarie 1995.
În 20 ianuarie 1990, pe de altă parte, a apărut la tarabele de ziare primul număr din cea mai longevivă şi mai prestigioasă revistă săptămînală de cultură publică şi politică, „Revista 22”. Prin urmare, de puţine zile, s-a împlinit deja primul sfert de secol din existenţa acestei publicaţii, ajunse acum la un respectabil număr 1296.
Dilema Veche, la rîndul său, împlineşte în 2015, 22 de ani de existenţă. Iniţial denumită „Dilema”, apoi redenumită, după desprinderea de sub tutela ICR, „Dilema Veche”, publicaţia condusă de Andrei Pleşu setează teme pe agenda publică într-un mod inconfundabil, ingenios şi de multe ori seducător. Marcînd această cifră – 22 – Andrei Pleşu nota în cel mai recent editorial publicat chiar în Dlema Veche: „Aniversarea a 22 de ani de la ieşirea pe piaţă a Dilemei e, totuşi, altceva. Mai întîi că 22 (decembrie 1989) e un reper calendaristic cu o greutate aparte în lumea noastră. Apoi, în mod ironic, Dilema apare astfel cuplată cu numele unei reviste (22), care s-a simţit, la început, ameninţată – din cauza noastră – de o concurenţă neloială. Vremurile cultivau radicalitatea, confruntarea drastică, şi ne-am trezit suspectaţi – de multă lume – de o vinovată diversiune. Eram vîrful de lance al Cotrocenilor împotriva GDS-ului! Virgil Ierunca însuşi a stabilit că Dilema e un deghizament „fesenist“, inventat ca să submineze prestigiul opozant al revistei 22. Mi-aduc aminte, nu fără duioşie, cum, după apariţia primei Dileme, Gabriela Adameşteanu, pe atunci redactor-şef al publicaţiei GDS, mi-a spus, colegial: „Foarte slabă gazetă!“ Între timp, lucrurile s-au lămurit. Cele două „surori“ şi-au descoperit complementaritatea, au înţeles că nu e nimic malign în strategia celeilalte, că, în fond, amîndouă combat pe acelaşi front, chiar dacă pe tonuri diferite.”
La mulţi ani, Humanitas! La multi ani, Polirom! La mulţi ani, Revista 22! La multi ani, Dilema Veche!
Corect, prima editura universitara din Romania post-decembrista, editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi implineste 25 de ani:
http://stiri.telem.ro/stiri/editura-uaic-la-moment-aniversar-video–9002.html
Si o alta aniversare importanta pentru cultura romana: 25 de ani de la infiintarea primei edituri universitare din tara – Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, 30 ianuarie 1990.
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/la-o-aniversare–86531.html