F. Scott Fitzgerald, „Marele Gatsby” (4)

Vorbea solemn, ca şi cum amintirea dispariţiei neaşteptate a clanului său l ar fi bântuit până în ziua de azi. O clipă l am bănuit că şi râde de mine, însă, aruncându i o privire scurtă, mi am dat seama că lucrurile stau altfel.

F. Scott Fitzgerald
Marele Gatsby
Traducere din limba engleză de George Volceanov
Editura Polirom, 2013

— Pe urmă am trăit ca un tânăr rajah în toate capitalele Europei – la Paris, la Veneţia, la Roma – am colecţionat bijuterii, în special rubine, am participat la vânătoare de animale mari, am şi pictat un pic, aşa, pentru sufletul meu, şi am încercat să dau uitării ceva foarte trist care mi s a întâmplat cu mult timp în urmă.

no images were found


Cu greu am reuşit să mi reţin râsul neîncrezător. Până şi frazele rostite de el erau atât de fumate şi răsuflate, încât nu evocau decât imaginea unui personaj excentric cu turban, căruia îi curgea rumeguşul prin toate cusăturile, în timp ce urmărea un tigru prin Bois de Boulogne.
— A urmat războiul, bătrâne. A venit ca o mare uşurare şi mi am dat toată silinţa să mor, dar se pare că eram înzestrat cu puteri magice. La început am acceptat rangul de locotenent major. În pădurea Argonne am înaintat cu două detaşamente de artilerie atât de adânc în dispozitivul inamic, încât de o parte şi de alta a noastră rămăsese câte un gol de vreo opt sute de metri în care infanteria noastră n a mai apucat să avanseze.

Am rămas izolaţi două zile şi două nopţi, eram o sută treizeci de oameni cu şaisprezece mitraliere Lewis şi când, în cele din urmă, au apărut şi infanteriştii, au găsit însemnele a trei divizii nemţeşti printre mormanele de cadavre. Am fost avansat la gradul de maior şi am primit câte o decoraţie de la fiecare guvern al Antantei – până şi de la Muntenegru, micuţul Muntenegru de la Marea Adriatică !

Un comentariu

  1. Multumesc, pentru aducerea aminte, a unuia din darurile cinematigrafice, ale tineretii noastre…

    cu stima,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *