Scrisoare către Sorin Ilieşiu

Domnule Sorin Iliesiu,

Intrucat am primit de la dumneavoastra un email cu un text intitulat Declaraţie politică – apel moral…, adresat unor responsabili politici si/sau institutionali, as vrea sa ridic doar cateva probleme. In primul rand, nu pot uita ca dvs. ati fost membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, calitate in care ati asumat Raportul final in integralitatea lui. Ba mai mult, l-ati sustinut in mod public, inclusiv in anii 2006-2009/2010 (daca memoria nu ma insala inclusiv in unele emisiuni ale unor televiziuni altfel deloc binevoitoare cu activitatea Comisiei amintite). Si nu v-ati dezis nici de actiunile dlui Vladimir Tismaneanu in acei ani. Si nu v-ati dezis nici de activitatea colegilor dvs., membri sau experti ai Comisiei. In eventualitatea in care ati uitat, precizez ca eu insumi am lucrat ca expert in cadrul Comisiei. Asadar, nu reusesc sa inteleg cum de o activitate buna timp de mai multi ani a devenit pur si simplu rea in ultimul timp. Si nu reusesc sa inteleg cum de presedintele, membrii si expertii Comisii erau merituosi in primii ani, dar nu au mai fost dupa aceea, ba dimpotriva, si tot cu referire la aceeasi activitate.

Si la cine apelati acum pentru condamnarea „exclusiv morală” a comunismului? La primul ministru in exercitiu, care a calcat pe memoria victimelor comunismului, aratandu-se pur si simplu vrajit de Che Guevara, cel care a insangerat Cuba alaturi de Fidel Castro tocmai in numele comunismului pe care il vreti condamnat? Este plin internetul de fotografii si de inregistrari video cu dl Victor Ponta purtand la diverse manifestari publice cand un tricou pe care este imprimat chipul lui Che Guevara, cand o sapca avand o stea rosie in partea din fata, ceea ce ne aminteste de Mao Zedong, din cauza caruia au murit zeci de milioane de oameni in China, dupa cum au demonstrat istoricii preocupati de subiect. Mai mult, il veti gasi pe dl Ponta alaturi de Radu Mazare, acesta din urma purtand frecvent o bereta rosie. Este vorba de acelasi domn Mazare care, asa cum probabil stiti, cu o alta ocazie a defilat pe o scena, la o prezentare de moda, in uniforma de ofiter nazist, ceea ce a dat nastere unor binevenite proteste internationale. De asemenea, din cate stiu, dl Ponta nu s-a dezis niciodata de actiunile lui Ion Iliescu, cel care a fost nu doar un activist comunist de frunte, dar si responsabil de multe dintre actiunile care au tinut Romania in loc dupa 1989, cand nu impins-o inapoi in trecutul de care incerca sa se desprinda. Tara, nu fostul presedinte. Sa va amintesc de utilizarea metodelor comuniste de instigare a unor categorii de populatie impotriva altora in 1990, dar si dupa aceea? Este nevoie sa va amintesc de reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in iunie 1990? In privinta prezentului probabil ati observat si dvs. ca atunci cand sunt sedinte (importante ?) ale formatiunii politice din care dnii Ponta si Iliescu fac parte, ei apar impreuna, deseori chiar la prezidiu. Ceea ce ne spune multe.

Si unde vreti sa aiba loc aceasta condamnare? In Parlamentul Romaniei? Din cate am aflat acolo exista deja o majoritate a partidului domnilor Ponta si Iliescu. Presupun ca stiti chiar mai bine acest fapt, intrucat va desfasurati activitatea alaturi de atat de numerosii „reprezentanţi ai poporului român”. De ce credeti ca acesti oameni, care isi fac un titlu de glorie din a se fi „descurcat” si inainte de 1989, dar si dupa, vor proceda altfel decat la 18 decembrie 2006, cand presedintele Traian Basescu asuma Raportul final si condamna oficial regimul comunist din Romania ca „ilegitim si criminal”? Va mai amintiti spectacolul trist derulat atunci de cei care nu ar fi vrut ca acea condamnare sa aiba loc? Am fost amandoi atunci in Parlament, alaturi de colegii nostri din Comisie, si am vazut nemijlocit ce s-a intamplat. Dar prin intermediul televiziunilor au vazut si acei cetateni romani care au vrut sa vada. Nu doar Vadim Tudor si membrii partidului sau – care la randul lor sustineau ca „reprezentau poporul roman” – au fost impotriva Raportului final si a condamnarii oficiale a comunismului, ci si multi dintre fostii comunisti (re)vopsiti in culorile social-democrate.

Si cu cine vreti sa faceti aceasta actiune? Amintiti de Academia Romana. Va fac insa atent asupra faptului ca presedintele de atunci al Sectiei de Stiinte Istorice, din cadrul amintitului for, dl Alexandru Zub, a fost coleg cu dvs. in Comisie, si tot la fel ca dvs. si-a asumat Raportul final. Nu am cunostinta sa se fi dezis de ceea ce a asumat. Vreti cumva sa o faceti cu Dinu C. Giurescu, la randul sau membru al amintitei Sectii de Stiinte Istorice, dar si al Parlamentului, propulsat acolo ca urmare a prestatiei sale la Antena 3, prin intermediul partidului condus de un securist dovedit (si de CNSAS, si de instanta)? Ma refer la Dan Voiculescu , fireste. De fapt, insusi dl Giurescu a avut o relatie deloc onorabila cu Securitatea, dupa cum reiese, daca am inteles bine, dintr-o adeverinta eliberata relativ recent de CNSAS.

Ma opresc aici, nu inainte de a preciza ca sunt de acord ca este de dorit, de fapt este indispensabil sa avem memorie. Si pe cat posibil nu selectiva. Si pe cat posibil morala…

Cu ganduri bune,

Dorin Dobrincu

2 Comentarii

  1. Sorin Iliesiu este un caz clinic de manie obsesionala: in momentul in care se pronunta numele lui Basescu, o ceata sangerie i se aseaza pe creier. Pentru Iliesiu, ca si pentru Hitler, tot raul din univers are un singur nume.

  2. eugen chirovici says:

    La cât de gros este la ora asta obrazul televizat al lui Sorin Ilieşiu, nu cred că-l va clinti nicio fărâmă scrisoarea Dvs., domnule Dobrincu. Tainul cel mai potrivit pentru el cred că este uitarea; şi dispreţul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *