Păuni şi inorogi. Despre pictura lui Sorin Ilfoveanu şi Ştefan Câlţia

În creaţia de maturitate a lui Sorin Ilfoveanu şi Ştefan Câlţia suprarealismul este depăşit prin întoarcerea la primitivismul italian din Trecento şi Duecento, însă această recuperare este realizată prin absorbţia simbolismului si picturii naive de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolul XX. Rezultatul? – Un realism mitic sau fantastic, în care perspectiva se retrage în favoarea culorii, iar desenul lasă locul simbolului.


Sorin Ilfoveanu, Florăreasa neagră
Dintre cei doi foşti elevi ai lui Corneliu Baba, Sorin Ilfoveanu este cel care merge cel mai departe în acest demers de suprimare a perspectivei în beneficiul culorii şi de transformare a desenului în simplu suport pentru simboluri arhetipale. Astfel, figura feminină din „Florăreasa neagră”, ţinând în mână simbolul vanităţii, păunul, pare scoasă din iconografia bizantină de curte, în timp ce felina de pe fundal care îşi face temător intrarea din dreapta pare să provină direct din desenele rupestre de la Lascaux sau de la Coliboaia.

Ştefan Câlţia, Călătoria inorogului


Spre deosebire de Ilfoveanu, Ştefan Câlţia nu renunţă cu totul la perspectivă în tratarea spaţiului, înlocuind-o cu un fundal biplan de factură primitiv-iconografică. La el, tocmai culoarea este, cel mai adesea, cea care creează relief şi un rudiment de perspectivă, prin acumulări graduale de tonuri şi nuanţe, aşa cum se poate observa în tranziţia eterată dintre cele două ceruri care alcătuiesc fundalul „Călătoriei inorogului”.

Nu numai tehnica de factură primitivistă separă opera lui Ştefan Câlţia şi Sorin Ilfoveanu de pictura suprarealistă, cu a sa perspectivă fotografică, din secolul XX, ci şi tematica. În pânzele celor doi, realitatea nu este transfigurată sau transportată în obsesiile, imaginaţia sau fantezia inconştientului. Dimpotrivă. Tocmai fantezia, imaginaţia şi obsesiile inconştientului sunt redate sau reintegrate în realitatea mitică şi arhetipală.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *