Vitalie CIOBANU – „Stat captiv”, mod de folosire: Republica Moldova

„Problema esențială pe care o pune cartea lui Vitalie Ciobanu este aceea că există o relație importantă între sentimentul național și democrație în ciuda faptului că experiența politică a secolului al XX-lea ne arată că naționalismul a fost funest pentru democrație. Sentimentul național, merg eu mai departe în implicațiile acestei cărți, nu este același lucru și nu trebuie văzut în același fel, cu naționalismul, cel legionar sau cel comunisto-ceaușisto-securist.

Diferența, care devine vizibilă exact în momentul în care noi am depășit istoric ambele aberații, este aceea că sentimentul național admite democrația, ba chiar se bazează pe ea, în timp ce naționalismul de ambele feluri o face imposibilă. Meritul lui Vitalie Ciobanu este că restabilește cadrul firesc în care poate, și cred că și trebuie, rediscutat sentimentul național la români, anume cadrul în care el există de fapt în toate țările occidentale și central-europene. Jena, chiar spaima de a vorbi despre acest sentiment, indică tocmai faptul că noi încă trăim, poate inconștient, sub funesta dublă moștenire a celor două naționalisme; numai reluarea discuției în modul în care o face Vitalie Ciobanu poate astfel arăta că ne-am eliberat de ambele moșteniri.” (Sorin Alexandrescu despre Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova)

PROFIL

Vitalie CIOBANU este scriitor, redactor-şef al revistei Contrafort, jurnalist, comentator la Radio Europa Liberă (biroul de la Chişinău), preşedinte PEN Centru Moldova. Este prezent în mai multe antologii literare apărute în România, Republica Moldova şi în străinătate. Colaborează la cele mai importante publicaţii culturale româneşti. A fost distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi ale Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele: Schimbarea din strajă (roman), 1991; Frica de diferenţă (articole, eseuri, cronici literare), 1999; Valsul pe Eşafod: 30 de pretexte literare şi un Jurnal la Praga, 2001; Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova (eseuri), 2005; Literatur Express: Europa de la fereastra vagonului. Jurnal pe două voci (în colaborare cu Vasile Gârneţ), 2007; Scribul în grădina fermecată: Jurnal de lectură, 2014. A coordonat şi alcătuit volumul „Arhipelag“ – antologie de literatură română din Republica Moldova în limbile germană, engleză şi franceză, apărut sub egida PEN Centrului basarabean în 2010.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *