Chuck Palahniuk – Inventarea sunetului

N‑ai decât să‑ţi spui că e doar un film

Gates Foster şi-a pierdut fiica, pe Lucinda, în urmă cu şaptesprezece ani. Nu a încetat nici o clipă s-o caute. Brusc, un eveniment şocant îi oferă lui Gates un prim indiciu serios după mai bine de un deceniu şi în sfârşit pare pe punctul de a descoperi teribilul adevăr. În tot acest timp, Mitzi Ives şi-a construit o carieră de ilustratoare sonoră, creând acele sunete captivante ce le oferă filmelor de la Hollywood autenticitatea. Recurgând la aceeaşi tehnică secretă la care apela şi tatăl ei şi inducându-şi amnezia cu o combinaţie de alcool şi pastile, Mitzi a devenit o expertă de top în sunetele din spectrul violenţei şi al groazei, creând adevărate capodopere sonore, ţipete atât de înfiorătoare, încât par reale. În scurt timp, traiectoriile lui Foster şi Ives se vor intersecta, iar întâlnirea lor ameninţă să dea în vileag violenţa din spatele faţadei strălucitoare a Hollywoodului.

„Această poveste de un umor macabru abundă în detalii ingenioase – de exemplu, un ţipăt atât de puternic, încât distruge clădiri din temelii – şi meditaţii incitante despre transformarea durerii în marfă şi a instinctelor omeneşti primare într-un produs care poate fi cumpărat şi vândut. Rezultatul e un roman de o ironie diabolică, un adevărat deliciu.” (Publishers Weekly)

„Palahniuk îmbină ingenios satira la adresa instituţiilor culturale cu explorarea în profunzime a naturii autenticităţii şi a nenumăratelor lucruri care ajung să ne distrugă. O carte de o creativitate debordantă, susţinută de un stil dinamic, ce relevă un povestitor de geniu, încântat şi energizat de propria inventivitate.” (Booklist)

„Perfectă pentru cititorii cu nervi tari, Inventarea sunetului demonstrează de ce Palahniuk va avea întotdeauna fani înfocaţi, promiţând mereu să ofere poveşti intens groteşti, surprinzător de amuzante şi întotdeauna proaspete.” (New York Journal of Books)

Charles Michael „Chuck” Palahniuk (n. 1962, Pasco, Washington) este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inventivi scriitori americani contemporani. Deşi primele cărţi i-au fost refuzate de editori, care le considerau prea riscante din cauza atmosferei lor sumbre, după publicarea romanului Fight Club (1996), cariera sa literară şi-a schimbat definitiv cursul. Fight Club a fost ecranizat de regizorul David Fincher în 1999, iar filmul său – cu Edward Norton, Brad Pitt şi Helena Bonham Carter în rolurile principale – s-a bucurat de un succes fulminant, fiind distins cu numeroase premii. Chuck Palahniuk a scris peste douăzeci de romane şi cărţi de nonficţiune, traduse deja în numeroase limbi. La Editura Polirom au apărut, unele în mai multe ediţii, Fight ClubJurnalBântuiţiiCântec de leagănMonştri invizibiliSufocareRantSupravieţuitorPygmySnuffBlestemaţiApocalipsaBeautiful YouInventează cevaZiua Ajustării şi romanul grafic Fight Club 2. Gambitul seninătăţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *