Investitor în vremuri tulburi

Aud tot mai des că oamenii sunt neliniștiți cu investițiile lor; că nici măcar nu dorm bine de grija lor. Din 2002-2003 de când tranzacționez pe piețele financiare nu știu dacă am avut în mod real nopți nedormite din cauza pozițiilor deschise, și am avut perioade când am fost complet investit: de exemplu din vara lui 2020 până acum câteva luni sau între 2009 și 2016. Uneori, m-am și mirat și eu că nu mă afectează deloc grija investițiilor, având în vedere volumul.

Dar mă gândesc că asta depinde de nivelul de toleranță la stres și incertitudini al fiecăruia. Însa, pentru mine, un lucru lucru este limpede: liniștea este mai presus de îmbogățire. Nu merită să-ți sacrifici pacea de astăzi pentru a avea parte de o îmbogățire ipotetică în viitor, care poate va veni sau nu.

Îmi amintesc o frază citită mai demult într-o carte scrisă de Edwin Lefèvre, Reminiscences of a Stock Market Operator, publicată în 1923. Acolo, celebrul trader Jesse Livermore recomanda în cazul în care nu reușești să dormi liniștit din cauza pozițiilor, să le reduci până la nivelul somnului liniștit. Pentru cei neliniștiți din cauza turbulențelor financiare actuale, le recomand același lucru: să-și reducă pozițiile exact până la nivelul în care relaxarea, liniștea și zâmbetul se întorc. Nimic în lume, asumat voluntar, nu merită neliniștea de azi.

În neliniște și stres nici nu poți să iei decizii bune de investiții, și vei rata cele mai bune oportunități care îți ies în cale. Astfel, să ai liniște nu este doar sănătos și plăcut, dar este chiar recomandat pentru a fi un investitor/antreprenor bun.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *