MINICRONICILE Tatianei. Frances Miralles, Angeles Donate: Un ceai la capătul lumii

Romanul catalanului Frances Miralles (căruia i s-a alăturat coautoarea Angeles Donate) a pornit de la un reportaj publicat de revista Time cu peste 10 ani în urmă.

Era povestea un polițist ieșit la pensie care supraveghea niște stânci periculoase de pe malul Mării Japoniei, un loc ales de mulți oameni abătuți și dezamăgiți de viață pentru a-și pune capăt zilelor. Bătrânul polițist Yukio Shige (în roman, personajul poartă numele Kosei-San) supraveghea împrejurimile cu un binoclu, căutând să-i identifice, după mimica feței, gesturi, îmbrăcăminte, mersul nesigur și solitar, pe potențialii sinucigași. Deîndată ce socotea că vreunul dintre vizitatorii stâncilor are gânduri negre, se îndrepta spre el, intra în vorbă și îl invita în refugiul lui, la un ceai cu biscuiți, prilej pentru o întoarcere în copilărie și pentru depănat povești de viață. Salvase astfel sute de vieți. Acest paznic al abisului devine personajul unui roman al compasiunii și înțelepciunii, a cărui acțiune se petrece în California. Curând, el se dovedește a fi un maestru în succesive inițieri pe calea așezării minții în timpul prezent, convins că „tot ce trăim ascunde o lecție, un mesaj sau un semn” și că „nu există un moment mai bun decât cel prezent, în care tocmai respirăm. Niciodată nu știm dacă vom mai avea apoi parte de altul.”

Un roman de citit în ceasuri de melancolie, spre întremare sufletească, și sorbind dintr-o ceașcă cu ceai fierbinte.

sursa: MINICRONICILE TATIANEI, aici!

Un comentariu

  1. A „impus” în literatura contemporană biografia? Să avem pardon, cărțile sale sunt de o subțirime livrească cu aere pedante de-ți vine să le pui pe foc. Specialiștii în domeniu, în speță istoricii, râd când aud de cărțile autoarei, însă, din păcate, cei mai puțin familiarizați, le iau de bune și fac din dânsa un fel de „guru”, dar se va dezumfla și această „gogoșică” de marketing, precum s-a dezumflat și Lucian Boia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *